Cultuur & Media
AVROTROS

Vietnamese noedelsoep van Albert Heijn is 'iets heel anders' dan het origineel

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Vietnamese noedelsoep van Albert Heijn is 'iets heel anders' dan het origineel

De Vietnamees-Nederlandse Tessa Yen Nguyen is teleurgesteld in de Albert Heijn. Hun pho-soep lijkt in de verste verte niet op het origineel. "Ze tonen geen waardering of respect naar het gerecht", zegt Tessa in Stax&Toine.

De verschillen zijn groot, legt Tessa uit. "Vietnamse pho is gemaakt van rijstnoedels. De soep wordt uren gekookt en getrokken uit runder- of kippenbotten. Er zitten specerijen als kaneel, anijs en kruidnagel in, en het wordt gegeten met verse kruiden en taugé. In de Albert Heijn ligt een totaal andere versie. Ik zag champignons, gele eiernoedels…"

Verantwoordelijkheid

De Albert Heijn heeft een verantwoordelijkheid om culturen op de juiste manier te representeren, vindt Tessa. "Dat wordt naar mijn mening niet serieus genomen. Stel je voor: ik kom iemand tegen die zegt: 'ja, pho, dat heb ik gegeten bij de Albert Heijn!' Maar dat is geen pho. Dat is iets totaal anders."

"Ik zie dat er geen erkenning, respect of waardering naar het gerecht is. Beste Albert Heijn, waarom hebben jullie überhaupt de naam 'Vietnamese pho' gebruikt voor dit gerecht? Waarom? Geld, denk ik dan. En dat doet pijn, want het economische belang overstijgt dan de culturele en symbolische belangen."


'Geïnspireerd op'

Het komt natuurlijk wel vaker voor dat er internationale gerechten in de supermarkt liggen, die geïnspireerd zijn op het origineel. Tessa: "Maar dan zijn sommige ingrediënten nog wel hetzelfde." Dat is hier niet het geval, wil ze maar zeggen.

Albert Heijn heeft inmiddels twee keer gereageerd: eerst een korte reactie, maar nadat een post van Tessa hierover viral ging, kwam de supermarktketen erop terug. "Ze hadden gereageerd via een appje. Maar ik wil verandering zien, dus zette ik het op social media. Toen kreeg ik weer een berichtje, en nu zeggen ze dat ze het serieus nemen en het doorgeven aan de juiste afdeling."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie