Cultuur & Media
BNNVARA

Volgens deze seksuologe moeten we meer praten over de clitoris

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Volgens deze seksuologe moeten we meer praten over de clitoris

Hoe oud was je toen je wist hoe een penis eruitziet? En hoe oud was je toen je wist hoe de clitoris eruitziet? Waarschijnlijk zit er een behoorlijke kloof tussen die twee leeftijden - en dat moet anders, vindt de Vlaamse seksuologe Lotte Sierens. Daarom heeft ze een boek geschreven: It's all about the Clit. Bij De Nieuws BV vertelt ze waarom we meer moeten praten over de clitoris.

Er is nog steeds een grote kenniskloof als het gaat over de penis en de clitoris. En dat komt niet alleen door het feit dat de penis uitwendig zit en de clitoris inwendig. Seksuologe Sierens geeft aan dat er meerdere redenen voor zijn. Zo is de clitoris jarenlang vergeten en genegeerd als er wetenschappelijk onderzoek werd gedaan naar seks en seksualiteit. De penis kreeg daarin alle aandacht. Dit komt volgens Sierens omdat de focus lang heeft gelegen op voortplanting, en niet op genot.

Wat ook bij heeft gedragen aan de geringe kennis is dat vooral mannen het onderzoek uitvoerden en tot op de dag van vandaag heeft dat een grote impact. "Mannen bestuurden het vanuit hun beleving, en de penis is daarin de grootste genotsplek. Het is gericht op mannen", aldus Sierens.

Verborgen geheimen

En dat narratief moet volgens Sierens veranderen. Zo pleit de seksuologe voor meer dan alleen erkenning van het orgaan en wil ze dat er meer kennis over verspreid wordt. "Het is zo'n belangrijk onderdeel voor het vrouwelijk genot en we weten er te weinig van." Zo vertelt Sierens dat veel mensen ook niet weten dat, net als de penis, de clitoris een erectie moet krijgen voor seksueel genot. Dit is volgens de seksuologe maar een van de vele verborgen geheimen van de clitoris. "Als we er meer over praten en informatie verspreiden, hoop ik dat de orgasmekloof meer gedicht wordt", aldus Sierens.

Nu is de vraag voor meer aandacht voor het vrouwelijk genot niet iets nieuws. Al jaren wordt er gepleit voor meer aandacht en kennis, maar in de praktijk van de seksuologe ziet ze nog te veel schaamte. "We zien seks overal, maar als het om onszelf gaat, wordt het te beladen om erover te praten", aldus Sierens. "Erover praten geeft ons woorden om ons gevoel beter aan te geven."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie