Cultuur & Media
KRO-NCRV

Jeugdboek Winterijs van Peter van Gestel 'zou iedere volwassene ook moeten lezen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeugdboek Winterijs van Peter van Gestel 'zou iedere volwassene ook moeten lezen'

Begin deze maand overleed kinderboekenschrijver Peter van Gestel op 81-jarige leeftijd. Met zijn in 2001 verschenen boek Winterijs sleepte hij veel prijzen in de wacht. "Het is een voorbeeld van een grote jeugdroman die iedere volwassene ook zou moeten lezen", zegt Jacques Dohmen, voormalig hoofdredacteur bij uitgeverij Querido.

In 2002 won Van Gestel met het boek de Gouden Griffel en de Woutertje Pieterse Prijs. Een jaar later werd het boek, dat zich afspeelt in het naoorlogse Amsterdam, bekroond met de Nienke van Hichtum-prijs.

Het boek draait om de tienjarige Thomas die in 1947 bevriend raakt met leeftijdsgenoot Zwaan. De jongens dragen allebei een groot verlies met zich mee. Na het overlijden van zijn moeder blijft Thomas achter met zijn vader en probeert hij zich te redden in het naoorlogse Amsterdam. Zwaan heeft zijn Joodse ouders verloren in de Tweede Wereldoorlog en woont sindsdien bij zijn tante.

Quote

Zijn hart en ziel blijven in zijn boeken aanwezig

Jacques van Dohmen

Meesterschap

Van Gestel debuteerde in 1962 met de verhalenbundel Drempelvrees en ontving in 2006 de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor zijn gehele oeuvre. Voordat hij zich toelegde op schrijven, werkte Van Gestel als acteur en dramaturg.

"Je merkt dat hij, ongetwijfeld door het vak dat hij uitoefende, een enorm meesterschap heeft opgebouwd in dialogen", zegt Dohmen. De voormalig hoofdredacteur bij uitgeverij Querido sprak op de begrafenis van de Amsterdamse kinderboekenschrijver.

'Zijn boeken blijven'

Dohmen: "Het grote vermogen van Van Gestel was om net niet op te schrijven wat hij wilde zeggen. Wat hij wilde zeggen zit net onder de tekst."

"Peter is langzaam uit het leven verdwenen, maar zijn boeken blijven", aldus Dohmen, "hij was met hart en ziel kinderboekenschrijver zei hij zelf en zijn hart en ziel blijven in zijn boeken aanwezig. Dat is vooral in Winterijs heel duidelijk."

De Taalschat: Winterijs van Peter van Gestel

Ster advertentie
Ster advertentie