Cultuur & Media
KRO-NCRV

Journalistiek in Marokko: 'Snel erin, snel eruit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Journalistiek in Marokko: 'Snel erin, snel eruit'

Als Nieuwsuur een verhaal wil maken in Marokko dan doen ze dat illegaal. Dat zegt Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur in Spraakmakers. Volgens Oranje is Marokko een moeilijk land om te werken als journalist, zeker met een cameraploeg.

Video niet beschikbaar

Maandag werd bekend dat freelance journalist Gerbert van der Aa Marokko uit is gezet, omdat hij zonder persaccreditatie aan het werk was. Nieuwsuur maakte recentelijk óók reportages in Marokko over de sociale zekerheid en over wietteelt. Deze kwamen zonder persaccreditatie, dus illegaal, tot stand. Volgens Oranje is wel geprobeerd om via de officiële weg daar te werken, maar dat kan volgens hem gewoon niet.

''Je moet er als toerist heen, zo snel mogelijk draaien en weer weg.'' Nieuwsuur maakt van tevoren een risicoanalyse, vaak in overleg met een lokale fixer die de situatie ter plekke het beste kan beoordelen. Als dan besloten wordt om toch te gaan, dan is het volgens Oranje 'snel erin en eruit'. De ploeg filmt dan met een camjo, een kleinere camera en niet met een hele crew zoals gebruikelijk.

Steeds gevoeliger

Het komt ook regelmatig voor dat een reportage niet wordt gemaakt, omdat filmen onmogelijk is. Dat is bewust beleid van de Marokkanen denkt Pieter Klok. De adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant ziet ook steeds meer gevoeligheden bij de Marokkaanse overheid. ''Vroeger werd je het land uitgezet als je over de koning en de Westelijke Sahara schreef. Nu hebben ze liever niet dat je schrijft over de opstand in de Rif en ik begrijp van Gerbert van der Aa dat schrijven over migratie en de corruptie daar nu ook niet meer gewenst is.''

Ster advertentie
Ster advertentie