Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Vergeving en verzoening zijn nog belangrijker dan excuses'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vergeving en verzoening zijn nog belangrijker dan excuses'

Vandaag wordt uitgebreid stilgestaan bij Keti Koti, de viering van het verbreken van de ketenen van de slavernij en het herdenken van het leed dat deze ketenen hebben aangericht. Tijdens de nationale herdenking in Amsterdam zal koning Willem-Alexander spreken. In De Taalstaat is columnist, schrijver en filosoof Babah Tarawally, om te praten over de waarde van de woorden van de koning. "Vandaag gaan we horen hoe we verder gaan met elkaar."

Video niet beschikbaar

"Ik vind het heel erg spannend", zegt Tarawally. "Ik zit niet op excuses te wachten. Ik wacht op het vragen van vergeving. Dat is veel beter voor het verzoeningsproces", zegt Tarrawally.

Rutte heeft in december al excuses aangeboden namens de Nederlandse Staat, maar hij zette daarna geen punt maar uitdrukkelijk een komma. "Ik verwacht ook vandaag geen punt van de koning," zegt Tarawally, "maar een spatie. Na de komma komt de rust. Dat betekent dat wij moeten gaan nadenken hoe we verder gaan met elkaar."

"Welke woorden zou je willen horen?" vraagt Margriet Vroomans.

"Ik hoop dat de koning dus op verzoening gaat zitten en ik hoop dat hij het zal hebben over reparatie", zegt Tarawally. "Dan heb je het ook over financiële reparatie", vult Vroomans aan. "Ja, er is mensen alles afgenomen, en er is nog steeds veel achterstand. Overbrug de kloof, repareer de achterstand."

Nationale feestdag

De woorden van de koning hebben voor Tarawally meer waarde dan de woorden van Rutte in december. "Rutte is het politieke hoofd. De Koning is het hoofd van alle instituten in Nederland. Instituten waar nog heel veel racisme, discriminatie en uitsluiting is en dat moet daar weg."

Daarnaast heeft hij nog een laatste wens voor de toespraak van de Koning: "Hopelijk horen we dat 1 juli een nationale vrije dag gaat worden. Het vieren en herdenken is iets van ons allemaal, we moeten het samen doen."

De Taalstaat: schrijfer Babah Tarawally over de waarde van de woorden van Koning Willem-Alexander.

Ster advertentie
Ster advertentie