Cultuur & Media

Heimwee naar slechte horror op een VHS-band

foto: VHS: Night of Errorfoto: VHS: Night of Error
  1. Nieuwschevron right
  2. Heimwee naar slechte horror op een VHS-band

Krakerig beeld, een bizar verhaal, matige B-acteurs, veel bloed en karate-moves. In de jaren tachtig en negentig stonden de videotheken vol met dit soort films. Inmiddels zijn het collectors-items die nauwelijks meer te krijgen zijn. Dit weekend wordt er daarom een speciale avond gehouden in de Melkweg in Amsterdam. Een hommage aan de tijd van de ouderwetse VHS-band.

Stel je voor: er is een speciale pil, en als je die inneemt groeit er een boom in je maag. Al snel komen de takken uit je lichaam. Het bloed spuit eruit en niet lang daarna ben je dood. Het is een scène uit de film Special Silencers (1979). Quinten Bos (50), eigenaar van Cinemagic, de laatste videotheek in Amsterdam, is een groot fan van dit soort ‘slechte’ films: “Anything goes, dat is het leuke aan dit genre. De films zijn met weinig geld gemaakt en het is vooral de bedoeling dat ze knallen: veel actie en uitzinnige toestanden. Ze zijn zelden saai.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Trailer Special Silencers

In zijn videotheek in de Pijp in Amsterdam heeft hij een hele kast aan het genre gewijd: de cult-kast. “Een erg leuke kast,” aldus Bos. Zeker vierhonderd dvd’s staan erin. Minstens zoveel VHS-banden heeft hij nog thuis liggen, die blijven daar, want er is nauwelijks publiek voor: “De markt in Nederland is minimaal, en de mensen die het leuk vinden zijn meestal verzamelaars. Zij willen de banden gewoon zelf kopen.”

Bizarre verhaallijnen

De favoriete horrorfilm van Bos is Phantasm (1979). Het verhaal draait om drie broers. Ze zien op een begraafplaats hoe een man doden transformeert tot kleine dwergen. De dwergen gaan naar een andere wereld, maar komen weer terug op jacht naar nieuwe lijken. Uit de lijken halen ze een mysterieus geel goedje. Bos: “Het klinkt als een bizar verhaal. Je moet dit soort films ook helemaal niet uitleggen, dat is helemaal niet leuk, je moet ze zien.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Trailer Phantasm

Nostalgie

Een ode aan de VHS-film, aan de rip offs van Die Hard en Rocky, het gaat al gauw om nostalgie naar een tijd dat nog niet alles digitaal was, stelt Bos. “De monsters en robots werden met de hand gemaakt. Er waren geen special effects. Ik snap de charme en de aantrekkelijkheid van het zien van dat soort films. Zeker in een tijd waarin zelfs slechte B-films gebruik maken van special effects."

De laatste videotheek van Amsterdam

Acht jaar geleden nam Bos Cinemagic over. Hij verhuurt arthouse films en hij organiseert ook avonden met bekende gasten. Zo had hij in april regisseur Steve McQueen (Hunger en 12 Years a Slave) te gast. De videotheek mag dan op sterven na dood zijn. Maar als je je wilt verdiepen in de geschiedenis van de film zit je nog steeds goed bij Cinemagic, verzekert Bos. “We hebben duizenden classics en we zijn gespecialiseerd in Europese films. Maar we hebben bijvoorbeeld ook 120 Amerikaanse musicals. Ga die maar eens zoeken op internet. Dat gaat hem niet worden, hoor, dat kan ik je wel zeggen.”

Aanstaande zaterdag 25 juni wordt VHS: Night of Error gehouden in de Melkweg in Amsterdam. Klik hier voor meer informatie.

En luister hier naar de reportage van Floortje Smit over de teloorgang van de VHS-band bij Nooit meer slapen.

Ster advertentie
Ster advertentie