Cultuur & Media

Vijf cultuurreportages uit de afgelopen week die je moet horen

foto: ANPfoto: GET OUT
  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf cultuurreportages uit de afgelopen week die je moet horen

Te druk met museum-, theater-, en bioscoopbezoek om elke dag naar NPO Radio 1 te luisteren? Geen zorgen, we zetten de culturele hoogtepunten van de week voor je op een rijtje.

Eddy van Wessel

Afgelopen dinsdag won Harry van de Westelaken de journalistieke Storimansprijs voor zijn KRO Brandpunt reportage De Slag om Mosul. Eddy van Wessel, oorlogsfotograaf en meervoudig winnaar van de Zilveren Camera, werkt in Mosul en komt voor in de reportage. Hij vertelde woensdag in het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV over zijn ervaringen tijdens het filmen van De Slag om Mosul. Ook besprak de fotograaf zijn favoriete foto’s van de World Press Photo 2017. In de Nieuwe Kerk in Amsterdam is er tot 19 juli een expositie te zien van 45 vorige prijswinnaars van de internationale persfotowedstrijd. Van Wessel: “Een goede foto geeft geen antwoorden maar stelt vragen.”

Video niet beschikbaar

Get Out

Deze week ging de succesvolle Amerikaanse horrorkomedie Get Out in Nederland in première. In de film wordt een originele draai gegeven aan zowel het horrorgenre als de rassenkwestie in Amerika. Regisseur en schrijver Jordan Peele, bekend van de sketchserie Key and Peele, werd met Get Out de eerste zwarte regisseur die debuteerde met een film die meer dan 100 miljoen dollar opbracht. De film won gisteren ook nog de publieksprijs op het Imagine Filmfestival in Amsterdam. Cultuurjournalist van De Volkskrant Haroon Ali was deze week te gast in Nieuws en Co: “De combinatie van horror en de rassenproblematiek in Amerika samen in een film, ik dacht: dat moet ik zien.”

Horrorfilm Get Out combineert horror & racisme

Gewitterfront

Afgelopen maandag was directeur van Museum de Fundatie Ralph Keuning gasthoofdredacteur van het NPO Radio 1-programma De Ochtend. Als onderwerp voor een reportage koos hij het schilderij Gewitterfront van de Duitse schilder Neo Rauch. De Fundatie heeft het schilderij vorig jaar voor 400 duizend euro aangekocht. Keuning: “Ik vind Rauch een van de grootste kunstenaars van nu, echt wereldwijd. Ik vind hem geweldig. Het is een man die de tijdgeest feilloos weet te raken. De manier waarop hij een groot wereldtoneel schetst en onze plek daarin.” Verslaggever Martijn Grimmius van De Ochtend besprak het schilderij van Rauch met Keuning.”

Video niet beschikbaar

Mei Li Vos

Deze week veroorzaakte Nederlandse politica en voormalig vakbondsleider Mei Li Vos op Twitter een kleine rel. E en filmpje van een 16-jarig meisje die voor een Republikeinse man een pleidooi hield over abortuswetten inspireerde Mei Li Vos om deze tweet te plaatsen:

In het programma Dit is de Dag vertelde ze gisteren over de reacties die ze daarop kreeg. Vos: “Ze hebben natuurlijk ook gelijk, ik discrimineer ook witte, oude, rechtse mannen.” Ook betoogde Vos in Dit is de Dag dat het nieuwe kabinet geld in kunst en cultuur moet gaan steken: “Subsidies voor cultuur is een teken van beschaving – een land met alleen een volkslied als cultuuruiting is een droevig land.”

Mei Li Vos over cultuur

Broederliefde

Rotterdamse Rapgroep Broederliefde is momenteel mateloos populair. In 2016 schoten ze met hun album Hard work pays off 2 naar de top van de hitlijsten en bleven daar veertien weken staan. Het nummer Mi No Lob is een jaar later nog steeds een weekend-anthem en de clip heeft inmiddels 23 miljoen views op Youtube verzameld. Binnenkort komt voor leden van Broederliefde Jerr, Emms, Sjaf, Edson en Mella een droom uit: ze gaan optreden in Spartastadion Het Kasteel. De groep is fan van de voetbalclub en krijgt nu de kans om in hun geliefde Rotterdam een overwinningsronde te doen. Verslaggever Nicole Terborg zocht de mannen op voor een reportage voor Nooit Meer Slapen.

Ster advertentie
Ster advertentie