Cultuur & Media

Kun je een feelgoodfilm maken over gruwelijk racisme?

EONOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kun je een feelgoodfilm maken over gruwelijk racisme?

Kun je een luchtige feelgoodfilm maken over gruwelijk racisme? Volgens filmjournalist Rick de Gier is het de makers van de film Green Book gelukt om dit voor elkaar te krijgen. In de wekelijkse filmrubriek bij Langs de Lijn En Omstreken bespreekt hij de film die vijf Oscar-nominaties kreeg.

Een feelgoodfilm over racisme dus. Sommige filmrecensenten vinden dat het niet kan. "Dat is misschien een kwestie van smaak. Over hetzelfde verhaal had je ook een hele rauwe, tragische film kunnen maken. Daar hebben de makers niet voor gekozen, die focussen op de vriendschap. Dat vind ik legitiem", zegt De Gier.

Die vriendschap, die in de film ontstaat, is juist het succes van de film. "Je hebt twee echt ultieme tegenpolen: de zwarte intellectueel en de witte uitsmijter, een lomperik. Ze moeten samen twee maanden bij elkaar in één auto doorbrengen. Je kunt raden hoe dat gaat. Eerst is het natuurlijk volop ruzie, maar langzaam en zeker groeien ze naar elkaar toe."

Glansrol voor acteurs

Maar waarom is Green Book een goede feelgoodfilm? "De film is op alle fronten goed gemaakt, maar wat er voor mij het meest uitspringt zijn de acteurs Mahershala Ali en Viggo Mortensen. Hoe die twee spelen, dat is heerlijk om naar te kijken. Van begin tot aan het eind."

Beide acteurs zijn genomineerd voor een Oscar, maar de Gier durft nog niet te voorspellen of ze die prijs ook gaan winnen. Hij geeft de film wel gewoon vijf sterren: "Echt een heerlijke film, een dikke aanrader!"

Ster advertentie
Ster advertentie