Cultuur & Media
KRO-NCRV

De das van de koning!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De das van de koning!

Na 'de traan van Rutte' ging het gisteren over 'de das van de koning.' Telegraaf-journalist Wouter de Winther was bij het werkbezoek van Willem-Alexander in de dak- en thuislozenopvang, toen iemand van de organisatie zijn stropdas wilde afknippen.

"Het was erg ongemakkelijk", zegt De Winther die als verslaggever met de koning en staatssecretaris Paul Blokhuis naar Heerlen was afgereisd. De journalist die voor De Telegraaf veel bezoeken van Willem-Alexander heeft gevolgd, ziet ondertussen aan zijn reactie wanneer hij iets waardeert of interessant vindt en wanneer niet.

Quote

'Hij is wél de koning'

Toen het verzoek kwam zijn stropdas af te knippen wist niemand wat hij moest doen. De Winther: "De hofhouding ging zenuwachtig in conclaaf." Ook de koning zelf leek zich geen raad te weten met de situatie. "Hij heeft op een gegeven moment maar ingestemd en je zag hem de rest van de dag aan - waar eerst zijn das zat - voelen."

Benaderbaar

De Winther vindt dat de koning in Nederland heel benaderbaar is als je dit vergelijkt met Japan of Saudi-Arabië waar deze de status van een soort Godheid heeft. Toch vond hij deze actie wat ver gaan. "De koning is ook maar gewoon een mens, maar hij is wél de koning. Ik ga jou ook niet vragen om je t-shirt uit te trekken."

Daarbij betreurt de journalist het dat door deze actie de aandacht daarna niet naar het groeiende probleem van dak- en thuislozen ging, maar om de das.

Het Mediaforum met Wouter de Winther en Arjen Fortuin

Ster advertentie
Ster advertentie