Cultuur & Media
NOS

Hoe maak je troost TV?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe maak je troost TV?

Een jaar geleden begon cabaretier Paul Haenen met Troost TV, om mensen tijdens corona een hart onder de riem te steken. Inmiddels kijken er maandelijks tienduizenden mensen naar zijn voorstellingen op Youtube, waarin hij videoverbindingen legt met allerlei mensen. Hebben we nood aan troost TV?

"Toen de lockdown vorig jaar begon, heb ik de baas van de NPO geadviseerd om een van de publieke zenders vrij te maken, maar dat gaat allemaal veel te langzaam. Het voordeel van YouTube is dat je meteen kan beginnen. We hebben dan maar zelf met een paar simpele camera's en een schakelbord een eerste uitzending gemaakt", vertelt Haenen bij NOS Met het Oog op Morgen.

Andere manier van televisie

Het programma werd uiteindelijk zelfs overgenomen door de NPO: "In juli en augustus heeft de NPO het doorgeprikt op de zondagmorgen. Ik vond het wel leuk dat zij een combinatie maakten van onze simpele techniek, maar dan wel met straalzender, omdat ze het internet niet vertrouwden. Maar na twee maanden is het gestopt en was er ook geen ruimte voor een voortzetting."

Dat vond Haenen jammer, omdat volgens hem meer ruimte moet zijn voor een andere manier van televisie: "Je moet kunnen afstappen van het format waarbij je acht minuten voor elke persoon hebt. De inhoud van het gesprek zou moeten bepalen hoe lang het duurt. Dat kan bij ons tien minuten duren, maar zoals bij Sonja Barend was het drie kwartier. Bij Maarten van Rossem zelfs een uur, al wilde hij eigenlijk vijf uur lang praten. Maar als een gesprek boeiend is, dan moet je je niet laten beperken door de tijdsduur, dan gaat het om de inhoud. De publieke omroep is daar nog niet rijp voor."

Community

Dan maar op zijn eigen YouTubekanaal dus, waar hij kan rekenen op heel wat vaste kijkers, een community: "We willen mensen bereiken die zich alleen voelen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Nederlanders over de hele wereld volgen ons ook, ze kunnen ons overal ontvangen. Je merkt aan de reacties dat ze daar ontzettend blij mee zijn. We zijn eigenlijk een soort wereldomroep geworden. Het is zo mooi werk dat we doen en dan is het fijn dat het aankomt, waar we mee bezig zijn."

OOG Troost TV

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie