Cultuur & Media

Alle schatten van Mulisch worden uitgestald in 'Zijn eigen land'

foto: Nieuwsshowfoto: Nieuwsshow
  1. Nieuwschevron right
  2. Alle schatten van Mulisch worden uitgestald in 'Zijn eigen land'

[AVROTROS] In de Nieuwsshow bespreekt een recensent elke week drie boeken in de Boekenrubriek. Deze week is de beurt aan Onno Blom. Onno (1969) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en Culturele Studies. Hij was literair redacteur bij Trouw en hoofdredacteur van Uitgeverij Prometheus. Tegenwoordig is hij werkzaam als freelance journalist en literair criticus. Schrijven doet Onno Blom ook, zo schreef hij de boeken Het fotografisch geheugen en Zijn getijdenboek, een geïllustreerd biografisch portret van Harry Mulisch.

Robbert Ammerlaan, Zijn eigen land

Een reis door de werkkamer van Harry Mulisch, waarin de biograaf van Mulisch, tevens zijn oud-uitgever, Robbert Ammerlaan, alle schatten uit de kamer voor de lezer uitstalt. ‘Mijn eigen land,’ noemde Mulisch zijn kamer aan de Leidsekade in Amsterdam. Een rijk, fraai geïllustreerd boek waarin veel persoonlijke documenten - bouwstenen van de toekomstige biografie – voor het eerst worden getoond: notities uit Mulisch’ dagboeken en agenda’s, maar ook een paar schitterende brieven van de moeder van Mulisch – die veel van het karakter en de obsessies van haar zoon verklaren.

A.F.Th. van der Heijden, Kwaadschiks

Maar liefst 1280 pagina’s tellende, even huiveringwekkende als intrigerende en eloquente roman, De tandeloze tijd deel 7, waarin ook mr. Ernst Quispel, de ‘advocaat van de hanen’ weerkeert en A.F.Th. van der Heijden een nietsontziend portret geeft van een psychopaat. Van der Heijden heeft zich laten inspireren door een moordzaak op een jonge Amstelveense politie-agente in 2008, maar gaat met de droeve, cynische feiten op een weergaloze manier aan de haal.

A.F.Th. van der Heijden, Kastanje a/d Zee

Prachtige bibliofiele uitgave van een erotische roman die ter ere van de 65ste verjaardag van Van der Heijden is verschenen in een zeer beperkte oplage: 125 exemplaren. Kastanje a/d/ Zee bevat het opwindende, niets verhullende verhaal van Albert Egberts, de held van De tandeloze tijd en des schrijvers alter ego, en hoe die probeert van zijn verzengende jaloezie probeert af te komen: Operatie Minnenijd.

De Boekenrubriek met Onno Blom terugluisteren

Ster advertentie
Ster advertentie