Cultuur & Media
NOS

Waar is de vermiste basgitaar van Paul McCartney?! 'Je zal niet gearresteerd worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar is de vermiste basgitaar van Paul McCartney?! 'Je zal niet gearresteerd worden'

Waar is de eerste basgitaar van Paul McCartney? Het is een van de grootste mysteries in de muziekwereld. De gitaar van het Duitse merk Höfner is al sinds 1969 spoorloos. Met het initiatief 'The Lost Bass project' start het bedrijf nu de ultieme zoektocht. In het NOS Radio 1 Journaal een reportage met Chris Dekker, bassist en hoofdredacteur van muziekblad De Bassist.

"Hij koos een Höfner omdat het een symmetrisch model is. Het lijkt een beetje op een viool en wordt daarom ook wel een vioolbas genoemd", aldus Dekker. "Hij vond als linkshandige bassist dat die bas hem beter stond dan een linkshandig model wat toch een beetje apart oogt."

'Niemand weet wat er gebeurd is'

Op de nummers van The Beatles tussen 1961 en 1963 is de bas te horen. McCartneys eerste basgitaar en de gitaar die sinds 1969 nergens meer is gezien. "Op een dag waren ze aan het opnemen", weet Dekker. "Toen ze de kelder in liepen, zagen ze dat een aantal gitaren verdwenen was, waaronder de bewuste bas van Paul."

"Niemand weet precies wat ermee is gebeurd. Is die gestolen? Is die door iemand geleend en nooit teruggeven? Misschien is iemand bang om gearresteerd te worden als die hem in openbaring brengt", zegt Dekker.

'Je wordt niet gearresteerd'

"Daarom wordt er nu gezegd, als je die bas nog hebt, haal hem onder je bed vandaan. Je wordt niet gearresteerd, we willen de bas gewoon terug. Die moet naar Paul McCartney toe of die moet in een museum", stelt Dekker.

"Wanneer ik op beurzen ben, dan kijk ik altijd rond. Als ik een vioolbas ergens zie, dan kijk ik toch stiekem of het die van Paul zou kunnen zijn", bekent Dekker. "Je weet het nooit, dat kan zomaar gebeuren."

r1jn mccartney

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie