Cultuur & Media
AVROTROS

Waarom we ongelukken en incidenten filmen met onze telefoon

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom we ongelukken en incidenten filmen met onze telefoon

De politie in Zeeland is het zat. Na een heftig incident gisteren in Sluiskil, waarbij een jong kind werd gereanimeerd, pakten verschillende omstanders hun telefoon om het allemaal te filmen.

De politie roept het publiek om het beeldmateriaal niet online te zetten én het de volgende keer niet nog een keer te doen. Maar waarom filmen we ongelukken, incidenten en vechtpartijen? Hoogleraar Mediastudies Mark Deuze geeft er bij Stax&Toine vier redenen voor.

1. We denken niet na over ons mediagebruik

“De voornaamste reden is dat er geen reden voor is”, zegt Deuze. “Uit onderzoek blijkt dat ons mediagebruik voor een groot deel gedachteloos is. Met name natuurlijk een mobieltje. Die pakken we erbij zonder dat we er erg in hebben. Het is heel normaal menselijk gedrag.”

2. We moeten iets met onze emotie

"Als je iets heftigs ziet gebeuren, een ongeluk of een schietpartij, dan roept dat heftige emoties op", gaat Deuze verder. "En dan moeten we er iets mee. Daarom is filmen vaak ook gewoon een manier om met de situatie om te gaan."

3. We denken dat we zo 'iets kunnen doen'

Deuze: "Door een incident te filmen, voelen we ons 'actief ooggetuige' van het ongeluk of de vechtpartij. Het filmen van zoiets geeft mensen het gevoel dat ze iets kunnen doen."

4. Filmen zorgt voor meer hulp

"Uit onderzoek blijkt dat als er meerdere mensen getuige zijn, aanwezige camera’s voor een grotere kans zorgen dat anderen gaan helpen. Je zou kunnen zeggen dat iets filmen ook een positief effect kan hebben", legt Deuze uit.

Zijn bepaalde ongelukken aantrekkelijker om te filmen dan anderen? Waarom kijken mensen achteraf naar de beelden van ongelukken? En zijn boetes de oplossing om het filmen van incidenten tegen te gaan? Mark Deuze vertelt er nog meer over in Stax&Toine, kijk het gesprek hier terug:

Politie boos over omstanders die filmen bij reanimatie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie