Cultuur & Media
EONOS

Karin Bloemen zingt speciaal voor NPO Radio 1 over haar kleindochter: 'een lied met hoop erin!'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Karin Bloemen zingt speciaal voor NPO Radio 1 over haar kleindochter: 'een lied met hoop erin!'

In de Lockdown Sessions van Langs de Lijn en Omstreken laten vijf artiesten een nieuw liedje horen over Nederland in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Karin Bloemen bezingt haar kleindochter Nova: "Ik wilde haar heel graag een liedje schrijven met een beetje hoop erin, met de toekomst!"

Bloemen vindt het lastig om zich uit te laten over politieke kwesties. "Ik vind het bloedinteressant, maar spreek me nooit uit." Omdat iedereen zich in haar theater welkom moet voelen, probeert ze zich te onthouden van het uiten van politieke voorkeuren. "Ik zet me graag in voor dingen waar ik iets meer van weet, zoals het gevaar van kinderen en kindermisbruik in deze periode."

Protestliederen

Bloemen heeft al een geschiedenis met politieke liederen. Ze brak door met Zuid Afrika (Apartheid es ein skone zaak), maar volgens haar bestaat er een groot misverstand over dat lied: "Het gaat natuurlijk helemaal niet over Zuid-Afrika, het gaat over hoe de blanke Zuid-Afrikaner naar Nederland kijkt en ziet hoe wij hier ook discrimineren." Want volgens Bloemen zijn we in Nederland heel goed in het wijzen naar anderen, maar discrimineren we in Nederland net zo goed.

Ook vindt ze Over de Muur van Het Klein Orkest een bijzonder protestlied. Dat nummer ze zelf ook heeft uitgevoerd in samenwerking met de Amsterdamse Sinfonietta. Ze vindt het een prachtig liedje, omdat het symboliseerde dat zowel de kapitalistische als de communistische blokken geen ideaalwereld waren. De vrijheid die de vogel heeft om te kiezen tussen beide plekken, vindt Bloemen prachtig: "Op beide plaatjes was wat af te dingen."

Kleindochter

Voor de Lockdown Sessions van Langs de Lijn en Omstreken wilde ze eigenlijk Er is geen andere kant uit 2005 laten horen. Maar dat is een donker liedje en dus kiest Bloemen ervoor om iets hoopvollers te laten horen. Vandaar dat ze het liedje Nova schreef, over haar 1 jaar oude kleindochter, die nog niets weet van het kwaad en de angst in de wereld.

Karin Bloemen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie