Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Al je liedjes zijn dromen; je droomt een lied'

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Al je liedjes zijn dromen; je droomt een lied'

In bijna 10 jaar De Taalstaat heeft Frits Spits louter Nederlandstalige liedjes laten horen. Sommige artiesten kwamen daarbij meer dan één keer aan bod. Die noemt hij 'waardedragers'. In het eenmalige programma De Taalstaatstandaards staat Spits op de vooravond van Kerstmis 2023 stil bij vier van die waardedragers (Boudewijn de Groot, Juliet, Alex Roeka en Benjamin Traudes), en komen oude en nieuwe generaties samen om te praten over hun liefde voor de taal en het Nederlandse lied.

Hans Schiffers over de opmars van de Nederlandstalige muziek in de Top 2000

Generaties

De vier waardedragers mogen dan verschillende generaties vertegenwoordigen, maar als het op het schrijven van liedjes aankomt, zijn er overeenkomsten. Zo vertelt Boudewijn de Groot dat zijn liedjes zich eigenlijk vanzelf schrijven. Bij De dame met het hondje had hij alleen de titel in zijn hoofd. "Ik liep op de boulevard in Zandvoort, in de zon. En toen dacht ik: stel dat ze - de dame met het hondje - nu aan zouden komen lopen. Thuis begon ik te schrijven. En dan volgt al snel de tweede zin, en de derde zin, tot het liedje af was."

Vloeien

Benjamin Traudes herkent dat. "Het begint bij mij altijd met een zin die me te binnen schiet, dan vloeit de rest eruit." Traudes is naar eigen zeggen wat minder een instrumentalist. "Ik begin ook weleens vanuit een rapgedicht, dat de muziek er nog helemaal niet is."

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie