Cultuur & Media
AVROTROS

Onderzoeksjournalist Huib Modderkolk: 'Hoe je je kunt verliezen in realiteitszin'

foto: Dit kan geen toeval zijnfoto: Dit kan geen toeval zijn
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoeksjournalist Huib Modderkolk: 'Hoe je je kunt verliezen in realiteitszin'

"De meeste mensen die denken dat ze worden afgeluisterd door een geheime dienst zijn heel zeker van hun zaak. Bart had veel twijfel, dat maakte zijn verhaal voor mij juist overtuigend", vertelt journalist en podcastmaker Huib Modderkolk in VINK. Samen met Simone Eleveld maakte hij de podcast Dit kan geen toeval zijn, waarin hij probeert te achterhalen of Barts ervaring op een Spaans vliegveld het werk was van een geheime dienst.

#163 - De kunst van het verdwijnen - De Knorrepodcast - De Ranchi baby's - VINK: De podcastgids van Nederland

In Dit kan geen toeval zijn vertelt Bart aan Volkskrantjournalist Huib Modderkolk en podcastmaker Simone Eleveld hoe hij in 2017 - ten tijde van het Catalaans referendum - op het vliegveld plots apart wordt genomen en met nog één andere passagier - een vrouw - in een vliegtuig wordt gezet. Wat gebeurde er precies, en is hij doelwit van een geheime dienst?

Realiteitszin

Huib: "We proberen een inzicht te geven in een wereld die normaal gesproken geheim blijft - die van de geheime dienst. De podcast gaat ook over realiteitszin, en hoe je je daarin helemaal kunt verliezen."

Bart weet niet wat hem is overkomen, en dat was voor Huib een reden om in zijn verhaal te duiken. "Ik vind het juist heel zwak als mensen zo overtuigd zijn dat ze in de gaten worden gehouden, de wereld is niet zo zwart-wit." Of Huib zelf ook ooit doelwit is geweest weet hij niet: "Het is heel ongrijpbaar, je krijgt er nooit een bevestiging van."

Luister VINK voor het verhaal van Huib en de podcasttips van presentator Mischa Blok en Silvia Bromet.

#163 - De kunst van het verdwijnen - De Knorrepodcast - De Ranchi baby's - VINK: De podcastgids van Nederland

Ster advertentie
Ster advertentie