Cultuur & Media
NOS

Hoogtevrees en toch ballonvaarder: 'Je denkt even niet aan alle problemen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogtevrees en toch ballonvaarder: 'Je denkt even niet aan alle problemen'

Vandaag begint de 35e editie van de Friese Ballonfeesten. Tientallen heteluchtballonnen stijgen tegelijkertijd op. Organisator en ballonvaarder Herman Kleinsmit was te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

"Ik ben morgen (vandaag, red.) de flight director, dan mag je zelf niet varen. Ik bepaal wanneer welke ballon omhoog mag. Het gaat erom dat het veilig gebeurt", zegt Kleinsmit. "Als je ballon wil varen moet het mooi weer wezen. We hebben een goede meteoroloog aanwezig die het weer in de gaten houdt. Als er regen komt, dan lassen we het af. Een ballon kan in de regen niet omhoog. Je ziet niks en je wordt veel te zwaar. Bovendien willen de gasten ook niet in regen varen."

Op gevoel varen

"Je verwarmt je ballon met gas. De brander spuit hete lucht zes meter omhoog in je ballon. Als je ballon 100 graden is bovenin, dan stijg je op. Het enige wat je kan doen, is lager of hoger varen en zo een andere windrichting zoeken. Je moet dus op gevoel varen kunnen", zegt Kleinsmit.

"Van tevoren weet je niet waar je neerkomt. Een zoon van mij is een keer bovenop een flat geland in Enschede. Die had helemaal geen wind meer, wat moet je dan. Als er geen wind meer is, ga je geen kant op. Maar dat is helemaal niet gevaarlijk. Ballonvaren is veel veiliger dan autorijden."

Hoogtevrees

"Ik heb hoogtevrees, maar niet in een ballon. Als je geen contact met de aarde hebt, heb je geen hoogtevrees. Mijn hoogtepunt is 5 kilometer, maar een ladder van 25 meter hoog ga ik niet op. Met vliegtuigen heb ik ook niks", zegt Kleinsmit. "In een ballon denk je even niet aan alle problemen die op deze wereld bestaan. Ik ben 69. Als het mijn einde is, zet mij maar in een mandje met vuur eronder en doei! Ik merk er toch niks meer van."

oog ballonvaart

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie