Cultuur & Media
BNNVARA

Pas op voor magie van Instagramvakanties: 'Door paradijselijke plaatjes wordt een decor geschetst'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Pas op voor magie van Instagramvakanties: 'Door paradijselijke plaatjes wordt een decor geschetst'

Even lekker #onthaasten in #nature. Wat een ontspannen vakantie in een idyllisch huisje middenin het bos moest zijn, was eigenlijk een klein, onpraktisch huis op een druk vakantiepark. De mooie foto's op Instagram kunnen dus nogal misleidend zijn. Hoe echt is die magie van Instagramvakanties? Dat vertellen reisjournalisten Daan Vermeer en Liesbeth Rasker in De Nieuws BV.

De 'Instagramvakantie' is natuurlijk typisch een fenomeen van deze tijd. Rasker: "Het is eigenlijk de vakantie die zich in het geheel op Instagram afspeelt. Waarbij ontzettend mooie, paradijselijke plaatjes worden gepost van bijvoorbeeld knusse scènes voor het haardvuur of waanzinnige zonsondergangen op verlaten stranden. Alles ziet er zo mooi uit dat jij eigenlijk meteen denkt 'dit moet ik ook'."

En vervolgens doe jij die specifieke vakantie plaatje voor plaatje na. Je boekt precies die vakantie, terwijl je dondergoed weet dat niet alles goud is wat er blinkt. Rasker: "Maar als het er zo mooi uitziet is het ook moeilijk om te bedenken dat het er misschien niet zo uitziet. Het is hetzelfde als foto's met groothoeklenzen op bookingsites. Dat je denkt dat het een groot zwembad is maar uit een andere hoek blijkt het een klein opblaasbadje te zijn."

Quote

Alles ziet er zo mooi uit dat jij eigenlijk meteen denkt 'dit moet ik ook'

Liesbeth Rasker

Vertekend beeld

Beeld kan dus heel vertekenend zijn: er wordt een decor geschetst. Bovendien worden 'influencers' ook af en toe betaald voor de paradijselijke plaatjes. Vermeer: "Ook al weet je dat het betaald is, je kunt je er nog door laten verleiden. Maar je moet wel weten wanneer iemand ervoor betaald wordt."

Rasker: "Je bent gewoon wettelijk verplicht om erbij te zetten dat je wordt betaald. En het is ook helemaal niet zo erg als iemand ervoor betaald wordt. Het wil niet zeggen als iemand ergens voor betaald wordt, dat het niet waar is. Ik word alleen betaald voor dingen die ik daadwerkelijk leuk vind. Of er dan voor betaald is of niet, het verhaal blijft hetzelfde."

Massatoerisme vs unieke ervaring

De mooie foto's en verhalen hebben natuurlijk ook invloed op de hoeveelheid mensen die naar die plek op vakantie gaan of willen gaan. Zo gaat het misschien hand in hand met massatoerisme. Volgens Rasker moet je dan ook de afweging maken of je precies de locatie tagt. Nu is zij in Zweden en deelt ze in welk gebied ze zit, "maar ik zeg niet in welk dorp. Het is hier zo klein en afgelegen, als hier opeens 20 toeristen per jaar bijkomen, merk je dat".

Waar is de tijd van vakanties zelf uitpluizen gebleven? Bij het foto voor foto de influencer volgen mis je de pret van het verdwalen, maar ook van de unieke ervaring. Want, jij bent niet de enige die naar die plekken gaat. Vermeer: "Volgens mij is het de kracht van de reisjournalistiek, dat je wel mensen naar een regio of gebied kunt sturen maar ze het laat ervaren op een andere manier. Volgens mij kun je het op die manier nog een beetje bijdraaien."

'Pas op voor de magie van de Instagramvakanties'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie