Naar homepage
Cultuur & Media

'Door Amerikaanse bommen worden in Irak misvormde baby's geboren'
VPRO

foto: U.S. Air Force photofoto: U.S. Air Force photo
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Door Amerikaanse bommen worden in Irak misvormde baby's geboren'

Judit Neurink schrijft voor verschillende kranten en woonde tussen 2008 en 2019 in Iraaks-Koerdistan. Ook schreef ze meerdere boeken, fictie en non-fictie, voornamelijk over het Midden-Oosten. Ze is te gast in Nooit Meer Slapen om te praten over haar nieuwe boek Geweld is nooit ver weg; een boek waarmee ze afscheid neemt van het Irak.

{podcast audio="125065" caption="Judit Neurink over haar boek Geweldig is nooit ver weg:" }

Misvormde kinderen door gegooide bommen

Judit Neurink vertelt tijdens haar gesprek met Pieter een aangrijpend verhaal. "De Amerikanen het zullen ontkennen maar zij hebben bommen gegooid die met verarmd uranium zijn verhard. Ze hebben dit gedaan, dat is een feit. Het Amerikaanse leger heeft ook gewaarschuwd dat soldaten uit de buurt moeten blijven van de plek waar de bommen zouden inslaan: vooral het stof ervan is kankerverwekkend."

"De plekken waar de bommen insloegen zitten nu met enorme problemen: kanker en ook misvormde kinderen. Vroeger was de vraag bij een geboorte of het het kind een meisje of een jongetje zou zijn, nu is de vraag 'is het kind normaal'? Heel veel kinderen zijn misvormd."

Quote

Voor de mensen in Irak is dat wéér een frustratiepunt

Judit Neurink, correspondent

Dit verhaal bleef onopgemerkt. Het werd nauwelijks opgepikt in de media en het is geen schandaal geworden. "Ik heb het wel gepubliceerd, maar je komt het verhaal bijna niet meer tegen. Voor de mensen in Irak is dat wéér een frustratiepunt." Maar ook in Irak wordt ook niet over gepraat.

"Amerika, die verantwoordelijkheid heeft, is nu een belangrijke bondgenoot." Wanneer Irak met een beschuldigende vinger naar Amerika zou wijzen en er processen komen waaruit Amerika schuldig blijkt, verliest Irak hun bondgenoot. "Het wordt daardoor bijna onder het vloerkleed geschoffeld."

Judit Neurink vertelt in Nooit Meer Slapen over werken in een oorlogsgebied.

Neurink is inmiddels verhuisd naar Athene. "Niet te ver weg van het Midden-Oosten want dat is mijn leven geworden. In Nederland voel ik me niet meer thuis. En Griekenland ligt precies goed in het midden."

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie