Cultuur & Media

Boeken voor onder de kerstboom

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Boeken voor onder de kerstboom

[AVROTROS] Wie nu z'n kerstcadeaus nog niet in huis heeft, is wat aan de late kant en zal zich de komende dagen een weg moeten banen door winkelend Nederland. Maar dit hóeft niet vervelend te zijn! Met onderweg een glaasje Glühwein, kerstmuziek op de achtergrond en deze mooie boekentips van Jan Mom, Mischa Blok en Elfie Tromp wordt het wel héél makkelijk om de juiste cadeaus te vinden.

Onze dieren (tip van Elfie Tromp)

Schrijver, columniste en - sinds kort - Nooit Meer Slapen presentator Elfie Tromp tipt Onze Dieren, een boek waar ook haar eigen naakthond een rol in speelt: "Ik vind korte verhalen heel leuk! Daarom vind ik de bundel Onze dieren heel leuk. Een verhaal over de Afrikaanze reuzennaaktslak van zanger Lucky Fonz, de baardagaam van Henk van Straten, de kat van Georgina Verbaan, en ja, de naakthond van Elfie Tromp."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Titel: Onze dieren
Auteur: Rutger Lemm
Uitgeverij: De Geus
Publicatiedatum: oktober 2017

De heilige Rita (tip van Mischa Blok)

Radar Radio presentator Mischa Blok deelt graag haar boekentip: "De heilige Rita van Tommy Wieringa heeft dit jaar de meeste indruk op mij gemaakt. Een bizar verhaal over twee niet al te communicatief sterke mannen in één huis. Een vader en een zoon, verlaten door hun vrouw/moeder nadat er een Russische piloot neerstort in het maisveld achter hun boerderij. Hoe Wieringa zo’n troosteloos dorp in het oosten van het land omschrijft, daar heb ik enorm van genoten. Van die onooglijke mannen, eenzaam, de één heeft een afstervend been en de ander eet dagelijks laffe friet bij de Chinese snackbar."

De heilige Rita - Tommy Wieringa (De Bezige Bij)

"‘Ze was zo mager als een riem, over haar tanden lag een blauwzwart waas. Haar haar was dof en vet, alsof de bakolie er bij haar geboorte was ingetrokken om er nooit meer uit te gaan.’ De taal van Wieringa vind ik prachtig, sommige zinnen lees ik wel drie keer. Toen ik hem over dit boek interviewde in de Nieuwsshow, zei ik tegen hem dat ik blij was dat ik niet in zo’n dorp was opgegroeid, waarop hij antwoordde dat het juist een rijkdom is om daar op te groeien, "want dan kun je daarna altijd nog in de stad gaan wonen"."

Blok sprak met Wieringa over De heilige Rita in de Nieuwsshow:

'De heilige Rita' van Tommy Wieringa

Titel: De heilige Rita
Auteur: Tommy Wieringa
Uitgeverij: De Bezige Bij
Publicatiedatum: oktober 2017

Poubelle en Tsjaikovskistraat 40 (tips van Jan Mom)

Nieuwsshow presentator Jan Mom tipt de boeken van Pieter Waterdrinker: "omdat hij een veel groter lezerspubliek verdient dan hij tot nu toe heeft. Hij heeft al meerdere prachtige boeken op zijn naam staan, zoals zijn vorige roman Poubelle dat door de luisteraars van de Nieuwsshow als het beste boek van 2016 werd gekozen."

Titel: Poubelle
Auteur: Pieter Waterdrinker
Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar
Publicatiedatum: april 2016

Tsjaikovskistraat 40 - Pieter Waterdrinker (Nijgh & van Ditmar)

Mom is niet alleen enthousiast over Poubelle, maar ook over de nieuwste roman van Waterdrinker: "Ook zijn laatste roman Tsjaikovskistraat 40 is weer zeer de moeite waard. Een soort schelmenroman over zijn leven als avonturier (en later correspondent) in Rusland. Het is fictie, dus niet autobiografisch, maar zit denk ik zeer dicht op de werkelijkheid. En het geeft hoe dan ook een fantastische inkijk in de Russische geschiedenis, sinds de revolutie van 1917. Je leest hoe het antisemitisme uit de Tsarentijd het communisme heeft overleefd. Hoe scharrelaars en oplichters profiteerden van de perestrojka. En hij trekt een vergelijking tussen nu en de tijd van de revolutie; toen werd cultuur ingeruild voor communistische grauwheid en nu moet veel van waarde plaatsmaken voor liefdeloze economische expansie, onder leiding van alleenheerser Poetin."

Nieuw boek Pieter Waterdrinker: Tsjaikovskistraat 40

Titel: Tsjaikovskistraat 40
Auteur: Pieter Waterdrinker
Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar
Publicatiedatum: november 2017

Verkruimeld land (nog een tip van Elfie Tromp)

Tromp: "Waar ik erg van onder de indruk was, is Verkruimeld land; het lyrische, duistere sprookje van Aya Sabi. Sabi is een jonge debutante met zó'n eigen stem dat ik haar met niemand kan vergelijken, maar van wie ik zeker weet dat ze heel groot gaat worden."

Verkruimeld land - Aya Sabi (Atlas Contact)

Verkruimeld land, het debuut van de 22-jarige Aya Sabi, portretteert in haar verhalenbundel 'het land van uitersten'. 'In vijf aaneengeschakelde vertellingen schept Aya Sabi in haar debuut Verkruimeld land een tijdloos, mythisch universum, dat barst van de levenslust. ' (NRC.nl) Met haar manier van schrijven geeft ze een eigentijdse draai aan de verteltraditie van Duizend-en-een-nacht. Van een vroedvrouw die bij de baby's die ze ter wereld brengt enkel sterfelijkheid ziet tot een tienermeisje dat 's nachts stiekem gaat zwemmen in het donkere woud en wordt beticht van bezetenheid… Het begon allemaal in het land van uitersten. In september was Sabi al te gast in Nooit Meer Slapen en eind oktober sprak ze in Riza over haar debuutbundel:

Aya Sabi debuteert met haar boek 'Verkruimeld Land'

Aya Sabi deel 2

Aya Sabi deel 3

Titel: Verkruimeld land
Auteur: Aya Sabi
Uitgeverij: Atlas Contact
Publicatiedatum: september 2017

Ster advertentie
Ster advertentie