Naar homepage
Cultuur & Media

Actie moet meer mensen in de bioscoop krijgen: 'Betere filmbeleving dan thuis'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Actie moet meer mensen in de bioscoop krijgen: 'Betere filmbeleving dan thuis'

Ga naar de bioscoop! Dat is de oproep die filmproducenten, distributeurs en bioscopen doen. Ze willen de zalen weer zo vol mogelijk krijgen. Dit willen ze gaan bereiken met de actie GaNaarDeFilm.nl. Actrice Barbara Sloesen en co-CEO van Dutch Filmworks Marcel de Block spraken hierover bij Stax&Toine.

Toen de coronacrisis losbrak werden veel films uitgesteld of verschenen ze direct op streaming-platformen zoals Netflix of Amazon Prime. "Maar wanneer mensen thuis een film kijken worden ze gestoord, iets wat niet goed is voor de filmbeleving", aldus De Block.

Industrie zag het nut van campagne

Nu meer mensen samen mogen komen in afgesloten ruimtes is er meer mogelijk voor bioscoop-eigenaren. Om de bioscoopzalen te vullen komen er landelijke radio- en televisiecommercials en een online filmgids waar mensen kunnen zien welke film waar wordt getoond. De gehele industrie zag direct het nut in van deze campagne en maakte hier budget voor vrij.

De afgelopen tijd is er geen enkele grote studiofilm uitgebracht. Op dit moment draaien bioscopen op een capaciteit van 25-30%. ''In de grotere bioscoopzalen kan je nog best wat mensen kwijt, maar in de kleinere zalen wordt het al lastig", aldus De Block. Deze campagne moet ervoor zorgen dat wanneer het aanbod weer groeit, de bioscopen zo vol mogelijk zijn.

'Bizar om in deze tijden te filmen'

Actrice Barbara Sloesen speelt samen met Jan Kooijman de hoofdrol in de nieuwe film Alles is zoals het zou moeten zijn. "Het was ontzettend spannend om in deze tijd een film uit te brengen, maar mensen hebben echt behoefte aan iets nieuws", zegt de actrice. Deze maand begint Sloesen weer met het draaien van de film Zwaar Verliefd 2.

"Het is echt bizar om in deze tijden weer te gaan filmen", vertelt ze. Het eerste deel van de film is al opgenomen voordat corona uitbrak. Om de veiligheid te kunnen waarborgen tijdens de opnames zijn er verschillende maatregelen getroffen, vertelt Sloesen. ''Voor zover ik weet is het zo dat er maar een maximaal aantal mensen aanwezig mag zijn op de set, iedereen moet zijn eigen verantwoordelijkheid nemen."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie