Cultuur & Media
BNNVARA

Met deze culturele tips kom jij het weekend wel door

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Met deze culturele tips kom jij het weekend wel door

Musea, bioscopen en theaters zijn dicht: hoe komen we dan toch aan onze culturele trekken? De Nieuws BV heeft de antwoorden: iedere dag vertelt iemand die door de coronacrisis getroffen is, wat hem of haar door de leegte heen helpt en daarbij krijg jij als lezer een culturele tip voor wat je thuis kunt doen.

De mailbox van cultuur-journalist van het NRC Joyce Roodnat zit vol met droevige berichten van de culturele sector. "Het is krankzinnig hoe gul kunstenaars zijn. Ze kunnen niet meer optreden, maar geven het weg." Dagelijks kijkt Roodnat om 19:00 uur op Instagram of via Twitter naar pianist Igor Levit, die op zijn sokken, een huiskamerconcert geeft.

Daarnaast heeft Roodnat nog een tip. De opera Ritratto van Willem Jeths had eigenlijk op 13 maart in première moeten gaan, maar is nu te bewonderen op YouTube. "De generale hebben ze gefilmd. Natuurlijk is het geluid niet zo best, maar dat maakt niet uit, want je kunt het zien en meemaken. Zelfs als je niet van opera houdt, is dit fantastisch om te bekijken."

Talent van eigen bodem

Eefje de Visser zou deze week beginnen met haar nieuwe tour 'Bitterzoet', een naam die erg toepasselijk is voor deze periode. De Visser haar nieuwe single Stilstand is net uit en de zangeres ontvangt veel positieve reacties. "Mensen horen toch een soort van herkenning van de situatie in dit nummer." Daarnaast heeft De Visser een muziektip van eigen bodem Luwten: "Het zou veel meer gedraaid mogen worden en het is toegankelijk voor een groot publiek."

Volg een online cursus

Theater en filmmaker Yannick van de Velde, je kent hem waarschijnlijk van het duo Rundfunk, zou eigenlijk het theater in gaan met de voorstelling Todesangstschrei. Wat er nu gaat gebeuren, Van De Velde heeft geen idee, maar klaagt niet. "Ik ben net vader geworden, dus ik heb heel lang vaderschapsverlof nu."

Naast voor zijn pasgeboren baby zorgen is Van De Velde begonnen met het volgen van online cursussen op de website Masterclass. "Je kunt cursussen volgen van alle groten der aarde op het gebied van schrijven, film, muziek, koken, fotografie." Het zijn colleges van tien keer twintig minuten waarin bijvoorbeeld Massimo Bottura je leert Italiaans te koken.

Duik de keuken in

Lekker eten hoort zeker bij cultuur. Chefkok Edwin Vinke, van 2-sterrenrestaurant De Kromme Watergang heeft de deuren van zijn restaurant ook tijdelijk moeten sluiten. "Toen kwam ik op het idee om iedere dag filmpjes te gaan maken op YouTube. Gewoon om mensen inspiratie te geven en koken brengt saamhorigheid", aldus Vinke.

Vinke: "Een gezonde maaltijd kunnen we op het moment allemaal wel gebruiken denk ik." De gerechten die Vinke maakt in zijn video's zijn erg eenvoudig. "Van de week hadden we rodekool stamppot en morgen maken we nasi. We houden het simpel op een heel gezonde manier, want we gebruiken heel veel groenten, kruiden en specerijen."

'Binnendingen'

Zangeres Merel Baldé, ook bekend als Merol, vertelt over haar nieuwe single Binnendingen. "Ik wilde wel eens een ander liedje maken, een iets ingetogener liedje." Baldé had 15 shows gepland staan die allemaal zijn afgezegd. "Ik had er zo’n zin in. Ik heb gewoon zin om op te treden. Ik zag het wel echt aankomen. Iedereen moet iets inleveren, dus het moet maar", aldus Bladé.

Baldé: "Ik ben aan het breien geslagen. Mijn eerste reactie was dat ik ineens allemaal wol ging kopen en puzzels. Ik ga niet twee maanden breien en puzzelen. Ik ben nu aan het schrijven eigenlijk en ik ben mezelf aan het leren om te componeren. Ik probeer elke dag iets kleins te maken. Dat mag tien seconden zijn, dat mag van alles zijn, als ik maar wat maak. De ene keer is het kunst en denk je 'wauw' en de andere keer is het helemaal niks. Maar gewoon bezig blijven.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie