Cultuur & Media
KRO-NCRV

Nieuwe muziek Bob Dylan: 'Hij is te verstaan, wat betrekkelijk nieuw is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe muziek Bob Dylan: 'Hij is te verstaan, wat betrekkelijk nieuw is'

"Hij is te verstaan, wat betrekkelijk nieuw is", zegt muziekjournalist Gijsbert Kramer over het nieuwste album van Bob Dylan, getiteld Rough and Rowdy Ways. Kramer is lovend over de plaat, die in niets is wat we van Dylan kennen: "Waar haalt hij dit vandaan?"

Het is het eerste originele werk van Dylan in acht jaar tijd en tevens het eerste werk sinds hij de Nobelprijs won. "Zijn teksten zijn beter dan op andere platen. Hele verhalende, grote, epische teksten vol verwijzingen naar literatuur, maar ook pulpdingen en slechte films."

Kenmerkend aan de plaat is dat Dylan "mooier zingt dan we gewend zijn". Kramer omschrijft het als een nieuwe manier: half pratend, half zingend. Ook de begeleiding is volgens hem prachtig. "Er zitten hele mooie details in de arrangementen. Gitaartjes op de achtergrond, drums die minutenlang wegblijven en dan ineens terugkomen."

Apocalyptische muziek

Op de plaat staan lange, gedragen nummers, afgewisseld met de meer traditionele Dylan-blues-nummers. Als Kramer de strekking van het album moet duiden, is het "best apocalyptisch". Dylan zingt 'the soul of the nation is away'. "Het zijn verwijzingen naar waar Amerika voor staat. Een liefdesverklaring voor het land en de oude cultuur. Best pessimistisch."

Toch worden de actualiteit en bijvoorbeeld Donald Trump nergens genoemd. De laatste keer dat Dylan een echte 'protestsong' schreef was 'Hurricane' in 1976, waarin hij zingt over een bokser die ten onrechte werd veroordeeld tot moord. Ook toen was er al "gezeur" en dus besloot Dylan zich te beperken tot waar hij verstand van heeft: de oude rock 'n roll waar hij mee opgegroeid is en de moderne literatuur.

Neil Youngs Homegrown

Nog zo'n muzieklegende die met een nieuw album komt is Neil Young, al nam hij zijn 'Homegrown' al in 1975 op. Al die tijd bleef het om onduidelijke redenen op de plank liggen. Was het omdat de muziek over Youngs kapotte relatie met diens vrouw Carrie ging? Young zelf stelde destijds dat het te somber was. Gek, volgens Kramer, omdat de plaat die hij vervolgens uitbracht "somber in het kwadraat was".

Een andere reden dat de plaat 45 jaar bleef liggen, is de hoge productiviteit van Young. "Hij was alweer verder bezig met andere muziek." En dus werd Homegrown keer op keer uitgesteld.

'Heilige graal'

Meestal worden opnames die niet officieel uitgebracht, door fans op plaat gezet en illegaal verkocht. Deze plaat bleef echter al die jaren verborgen. "Zelfs de grote biografen wisten niet welke 12 nummers deze plaat zou bevatten."

De plaat groeide door de jaren uit tot begrip onder fans, die bij nieuw werk zeiden: 'het is wel leuk, maar geen Homegrown'. "Het is een soort heilige graal. En het is echt zo goed als we hadden gehoopt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie