Cultuur & Media

Krimschatten uit Allard Pierson terug in Oekraïne

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Krimschatten uit Allard Pierson terug in Oekraïne

Alle museumstukken uit de Krim zijn terug in Oekraïne. Sinds een tentoonstelling in het Allard Pierson Museum in Amsterdam, in 2014, lagen ze daar opgeslagen. Want toen Rusland de Krim dat jaar annexeerde, was niet duidelijk of de collectie terug moest naar Oekraïne of naar Rusland. De Hoge Raad besloot in juni dat het Oekraïne moest worden, en nu is alles daar dus aangekomen, in Kiyv.

Krimschatten uit Allard Pierson eindelijk terug in Oekraïne


"We zijn wel blij dat eindelijk alles, na de uitspraak van de rechter, is teruggekeerd naar de rechthebbende eigenaar en dat is Oekraïne," zegt Els van der Plas, directeur van Museum en Kennisinstituut Allard Pierson, in Nieuws en Co.

Diverse collectie

Volgens Van der Plas is het een diverse collectie. "Het gaat eigenlijk over de Krim als een soort handelsroute tussen het Middellandse Zeegebied en Azië, en Europa en Azië. Dus je ziet allerlei objecten, zoals Griekse vazen, maar ook Chinese lakdoosjes, maar ook sieraden, keramiek. Het zijn gebruiksvoorwerpen, maar ook sieraden."

Na de uitspraak

De Hoge Raad besloot voor de zomer dus dat ze terug moesten naar Oekraïne. "Daarna gebeurde eigenlijk wat je doet bij een normale bruikleenovereenkomst. Je spreekt af wanneer het terug kan, er moet altijd gecheckt worden of alles in orde is. Dat doe je ook altijd met beide musea," vertelt Van der Plas. "Daarna pak je het weer in en zet je het op terugtransport."

Oorlogsgebied

Maar de museumstukken gaan nu oorlogsgebied in; volgens Van der Plas bepaalt Oekraïne hoe de stukken terugkomen. "In dit geval gaat het over land, omdat dat ook de enige manier is om naar Kyiv te komen op dit moment." Zodra de Krimschatten zijn overgedragen, is Oekraïne weer verantwoordelijk voor de stukken. "Dat is ook allemaal goed gegaan."

Van der Plas gaat de stukken zeker missen. "Het is een dubbel gevoel. Je gaat de schatten missen omdat je er zo goed voor hebt gezorgd gedurende vele jaren. Tegelijkertijd ben je echter opgelucht dat er nu een einde komt aan deze geschiedenis," zegt ze. "Maar in dit geval zie ik alleen maar verliezers. Het cultureel erfgoed is simpelweg het slachtoffer geworden van oorlogssituaties, eerst in de Krim en later bij de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het is geen vrolijk verhaal, maar we zijn blij dat het weer terug is bij wie het behoort."

Krimschatten uit Allard Pierson terug in Oekraïne

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie