Cultuur & Media
NTR

Dagelijks een avondmaal op tafel? Het kan zoveel efficiënter

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Dagelijks een avondmaal op tafel? Het kan zoveel efficiënter

"Ik wil mensen overhalen om de manier waarop zichzelf en hun dierbaren voeden te veranderen", zegt Gilles van der Loo in Mangiare!. "Ik wil je geen recept geven, ik wil je een manier aanreiken om je huishouden op zo'n manier te structureren dat je in minder tijd, milieubewuster, creatief vrijer en voor minder geld iedereen kunt voeden." Het realiseren van een voedzame maaltijd elke avond kan volgens hem veel efficiënter.

Mangiare! Over Koken zonder recept en feestelijk bier - Mangiare!

Je gaat dus goedkoper en gezonder eten, kookt met meer plezier en belast onze planeet minder. Gilles van der Loo beweegt weg van het receptgedreven inkopen vóór en maken ván specifieke gerechten, en wil laten zien hoe je kunt leren koken met wat er ís.

Centraal in zijn aanpak is door de week heen koken: groot inkopen en met plezier voorbereiden op een dag dat je daarvoor de ruimte hebt, zodat je op andere weekdagen een heerlijke maaltijd op tafel zet in minder tijd dan het je zou kosten om langs de supermarkt te gaan.

Huisman zijn, is iets waar ik best wel trots op ben

"Ik koop op zaterdag alles in en zodra ik thuis kom berg ik de spullen meteen goed weg. Dan begin ik met het voorbereiden van mijn producten voor de hele week." Het is op zaterdag een zoete inval bij huize Van der Loo, er komen altijd wel mensen langs. Vrienden worden aan het werk gezet, terwijl Gilles voor ze kookt. "We zitten gezellig samen te klooien. En ik maak een avondmaaltijd."

Aan het eind van de dag is zijn ijskast vol met half voorbereide onderdelen voor de week. "Zo kan ik de rest van de week in een fractie van de tijd die anderen eraan kwijt zijn, een lekkere en gezonde maaltijd maken voor mijn gezin. En ik produceer bijna geen afval.

Doordeweeks kan ik in een kwartiertje een veelzijdige maaltijd op tafel zetten. En die kost me door de bank genomen een stuk minder geld." En alles zelfgemaakt.

"Ik vind het helemaal niet raar dat mensen af en toe gewoon even een bak met eten halen. Wat ik aan probeer te reiken is een manier van werken zonder halffabricaten."

Werkwijze van chef-koks

Zijn werkwijze is verwant aan de manier waarop professionele chef-koks te werk gaan. Van der Loo, zelf jaren werkzaam in de horeca: "Het is te vergelijken met de mis-en-place in een professionele keuken, waar een kok overdag dingen voor het diner voorbereidt. 's Avonds hoeft hij alleen maar als die ingrediënten samen te voegen. Bij mij zijn het niet diverse gangen voor een avond, maar is het eten voor zes dagen."

'Ik ben gek op tupperware'

"Ik heb niet meer tijd dan andere mensen", zegt Gilles met een druk gezins- en werkleven. "Je moet er even inkomen. Maar als je het onder de knie hebt, kost dit minder tijd, dan dagelijks na werktijd nog even gauw in de supermarkt wat half voorbereide producten met heel veel verpakkingen in je mandje te gooien.

Het gaat natuurlijk niet alleen om het koken, het gaat om het blij worden. Ik word er blij van om mensen te eten te geven."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie