Cultuur & Media
NTR

Amaretto in de tiramisu? 'Het originele recept is zonder drank'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amaretto in de tiramisu? 'Het originele recept is zonder drank'

Tiramisu is een klassiek Italiaans dessert met lange vingers, espresso en mascarpone. En drank, in de Nederlandse varianten. De Amaretto of Marsala die wij graag toevoegen, is in het originele recept nergens terug te vinden. "Het originele recept is zonder drank", vertelt Annet Daems in Mangiare!. De koffie moet zorgen voor een bitter gerecht.

Mangiare! Over Italië en Crudité - Mangiare!

Ooit kwam Annet Daems in aanraking met Italië via haar schoonfamilie, Belgische Italianen. Haar man en zij raakten zo in de ban van het land dat ze twintig jaar geleden een ruïne in Toscane kochten en renoveerden. Annet integreerde in de dorpsbevolking en zo sloeg de vonk van het eten definitief over.

Vorig jaar reisde Annet zeven maanden lang door het haar geliefde Italië op zoek naar culinaire ontdekkingen en verhalen. Zo ontmoette ze onder andere de bedenker van het gerecht tiramisu. Wat blijkt: "Wij maken het hier met Amaretto of Marsala", vertelt Annet, "maar het originele recept is zonder drank." Het gerecht moet bitter zijn, daar zorgt de koffie voor. "Er mag wel wat rum bij, voor de bitterheid."

Strijd om het auteurschap

"Het gerecht is in de jaren '50 uitgevonden ergens in Friuli-Venezia Giulia. Er is jaren strijd geweest tussen tussen de regio's' Friuli-Venezia Giulia en Veneto, dat er pal naast ligt. Beiden beweerden het gerecht te hebben uitgevonden. Dat ben ik heel vaak tegengekomen: strijd over het auteurschap op een gerecht. Dat is echt van staatsbelang.

Recent is bewezen dat het gerecht uit Friuli-Venezia Giulia komt, namelijk uit het dorpje Tolmezzo. Het ligt heel mooi: helemaal in de bergen, vlakbij Oostenrijk met prachtige natuur. De mensen daar ijveren ook voor grond en wat van hen is."

Verkwikkend

Annet: "Het blijkt dat het recept van dolce torino komt wat al veel langer bestond. Dat was ook met lange vingers, maar dan met een botercrème met chocolade. Het was een heel zwaar gerecht.

Een vrouw van het dorpje Tolmezzo bedacht in haar restaurant om het recept wat luchtiger maken. Zij heeft er mascarpone bij gedaan en de chocoladecrème vervangen door een koffiesiroop. Daarvan komt tira-mi-su. Tirare: trekken. Mi: mij. Su: omhoog. Trek mij omhoog. Het werd een verkwikkend dessert, in plaats van die zware bom met de botercrème.

Het verhaal van tiramisu is volgens Annet een goed voorbeeld van hoe serieus de herkomst van gerechten wordt genomen. "De liefde voor eten, ik ben het onderweg overal tegengekomen. De liefde voor hun keuken en voor hun erfgoed. Het erfgoed is niet alleen de gebouwen en de kunst, het is ook het eten."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie