Cultuur & Media
AVROTROS

Met stakingen moet je proberen de elite te raken, bepleit Ron Meyer

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Met stakingen moet je proberen de elite te raken, bepleit Ron Meyer

Volgens oud-vakbondsman voor FNV en directeur van Nationaal Programma Heerlen-Noord Ron Meyer lijken we te vergeten dat 'de arbeider' bestaat. "De verschijningsvorm is veranderd, het zijn niet meer de mijnwerkers en fabrieksarbeiders, maar de pakketbezorgers, schoonmakers, de huishoudelijke hulp. En hoewel ze een cruciaal beroep hebben, worden ze laagbetaald en kennen ze veel onzekerheid." Dat zegt Meyer in MISCHA!. In zijn boek noemt hij deze groep de Onmisbaren.

#189 - Ron Meyer - MISCHA!

Meyer stelt dat die groep zich luider moet laten horen. "Toen ik aan tafel zat om te onderhandelen over een nieuw schoonmaak-cao werd gezegd: dat kunnen we niet betalen. Pas toen we druk zetten op de opdrachtgevers van de schoonmaakbedrijven, en op hun marketingnaam, kwam er beweging, en was ineens alles mogelijk."

Schoonmakers geen onderdeel van bedrijf, maar waarom eigenlijk niet?!

Het is volgens Meyer opmerkelijk dat bijvoorbeeld schoonmakers geen onderdeel zijn van de organisatie waarvoor ze werken, terwijl ze wél een cruciale rol hebben. Acties waarbij grote spelers als NS, Schiphol en de banken gewezen worden op hun verantwoordelijkheid, zijn volgens Meyer dus heel effectief: "Het grappige was dat die ook helemaal geen verweer hadden."

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie