Cultuur & Media
BNNVARA

De beste speech van april is een afscheidsrede

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De beste speech van april is een afscheidsrede

Jurjen van den Bergh van De Goede Zaak en Huib Hudig van Speak to Inspire vormden deze maand het deskundigenkoppel dat de beste speech uitkoos in De Nieuws BV.

Mark Rutte, die veel aan het woord is tijden de coronapersconferenties, viel buiten de prijzen. Volgens Van den Bergh groeit hij, maar lukt het hem niet een heldere strategie over te brengen. Hudig is het daar niet helemaal mee eens, hij vindt het knap hoe Rutte zijn worsteling laat zien, en het is daarom niet voor niets dat het vertrouwen in hem groeit. Maar voor een positie in de top 3 waren er betere kandidaten.

Op 3: Boris Johnson

Ruttes Britse collega leed zelf aan corona, en na zijn ontslag uit het ziekenhuis sprak hij zijn volk toe. Dat deed hij volgens Hudig op een persoonlijke manier, die alles in zich had waaraan een crisisspeech moet voldoen.

Het viel Van den Bergh op dat Johnson er een echte oorlogsredevoering van wist te maken, met de zorgmedewerkers in de rol van frontsoldaten, die de Britse gezondheidszorg met hun leven beschermen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op 2: Paus Franciscus

De kerkleider sprak de wereld toe met Pasen. Van den Bergh prijst de manier waarop Franciscus de politiek met het geloof weet te verbinden. Hudig is te spreken over het ongebruikelijke tempo, de fraaie beeldspraak en de "klassieke speechschrijversfoefjes", zoals herhalingen die goed werken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op 1: Bernie Sanders

Sanders is een vaker geziene gast in de speechesrubriek van De Nieuws BV, maar deze redevoering markeert het einde van zijn carrière als would-be democratische presidentskandidaat. Sanders trok zich terug uit de race naar het Witte Huis. Hudig spreekt van een "hele bijzondere speech", en roemt de authenticiteit van Sanders ("een ruwe diamant") waarmee de spreker zichzelf wegcijfert ten dienste van een groter doel.

Van den Bergh wijst op de manier waarop Sanders deze nederlaag omkeert in een overwinning, en zijn blik en die van zijn toehoorders op de toekomst richt. Beide betreuren het dat Sanders stopt, al was het alleen maar omdat we nu dit soort speeches gaan missen.

De beste toespraak van april is een farewellspeech

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie