Cultuur & Media

'De Luizenmoeder is het enige programma dat die prijs moet krijgen'

KRO-NCRV
foto: NPOfoto: NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De Luizenmoeder is het enige programma dat die prijs moet krijgen'

Hallo allemaal! Er is maar één serieuze kandidaat voor de Nipkowschijf voor beste televisieprogramma en dat is De Luizenmoeder. Dat vindt de hoofdredacteur van Het Parool, Ronald Ockhuysen.

In het Mediaforum van Spraakmakers vertelde Ockhuysen waarom het AVROTROS-programma volgens hem de prijs verdient. "Als een komedie een heel land in rep en roer brengt en iedereen het er over heeft dan heb je zoveel effect bereikt. Het is het enige programma dat de prijs zou moeten krijgen."

Ego-televisie

Voor de Nipkowschijf zijn drie programma’s genomineerd. Naast De Luizenmoeder zijn dat In het spoor van IS en Ersin in Wonderland. Wat opvalt, veel programma’s die hoge ogen gooiden zijn programma’s die draaien om een bekende Nederlander die aan de hand van zichzelf een onderwerp behandelt. Volgens Klaske Tameling, coördinator Crossmedia bij BNNVARA, is dat een gevolg van social media en online media. Kijkers hebben volgens haar in tijden van informatieoverload behoefte aan mensen "die ons meenemen en ontroerende verhalen laten zien".

Creatieve armoede

Tameling ziet echter wel een gevaar. Volgens haar moeten omroepen niet doorslaan met alleen dat soort formats, dan ligt volgens haar creatieve armoede op de loer. Dat is Ockhuysen met haar eens. Hij vindt de 'ego-formats' prettig om naar te kijken. "Het is een hele makkelijke manier om verhalen dicht bij mensen te brengen maar wat Klaske zegt is waar. Je ziet dat het dan werkt en voor je het weet is dat hét nieuwe format en gaat iedereen het maken. Dat heeft iets gemakszuchtig."

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie