Cultuur & Media
NOSNTR

Rijksmuseum voor Oudheden bestraft door Egypte om 'afrocentristische' tentoonstelling

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rijksmuseum voor Oudheden bestraft door Egypte om 'afrocentristische' tentoonstelling

Egyptologen van het Rijksmuseum voor Oudheden (RMO) mogen geen opgravingen meer doen in Egypte. Dat komt door een tentoonstelling in Leiden waarin het het museum laat zien hoe artiesten het oude Egypte gebruiken in hun muziek. Wim Weijland, directeur van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden is te gast in Nieuws en Co.

De expositie Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul & funk opende eind april. Volgens het museum is het een zoektocht naar "de betekenis van het oude Egypte en Nubië in het werk van muzikanten uit de Afrikaanse diaspora". Het gaat vooral om zwarte artiesten uit de Verenigde Staten, die worden geportretteerd als Egyptische iconen uit het verleden. De bezoeker ziet onder meer Beyoncé en Rihanna als koningin Nefertiti, rapper Nas als farao Toetanchamon en Eddie Murphy als farao Ramses.

Zwaar woord

Weijland vindt geschiedvervalsing "een heel zwaar woord", vertelt hij in de uitzending: "Wij zijn een museum dat meer dan 200 jaar bestaat, met een wetenschappelijke functie. Ik zie het eerder als een politieke uitspraak dan een inhoudelijke uitspraak."

Al snel na de opening van de tentoonstelling kwam er een stroom aan negatieve reacties uit Egypte. Het RMO kreeg onder meer het verwijt mee te werken aan toe-eigening van de Egyptische cultuur. En nu ligt er een officiële mail van de Oudheidkundige Dienst in Egypte waarin staat dat het museum zich schuldig maakt aan geschiedvervalsing vanwege de "afrocentrische" insteek van de expositie.

Bezwaar

"Het speelt al even, maar het is overgeslagen op de Oudheidkundige Dienst en het Ministerie van Toerisme. Dus eerst kwam het uit de activistische Facebook-groepen, maar nu kwam het van de mensen waar we al 50 jaar mee samenwerken", aldus Weijland.

Het RMO gaat formeel bezwaar maken tegen het besluit. Ook wil Weijland in gesprek met de Egyptische oudheidkundige autoriteiten. Volgens het museum baseren zij zich op beelden die zijn losgezongen uit hun context en heeft nog geen enkele Egyptische functionaris de expositie in Leiden bezocht.

Egypte bestraft Leids museum om 'afrocentrische' tentoonstelling

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie