Buitenland
VPRO

Ook beroemde Egyptische zanger moet zich aan wet houden

foto: YouTubefoto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook beroemde Egyptische zanger moet zich aan wet houden

In Buitenland Uitgelicht! horen we dat niemand in Egypte, ook niet populaire artiesten, zich vrouwonvriendelijk mogen gedragen. Vanuit Cairo vertelt Ruth Vandewalle vertelt waarom de immens geliefde zanger Amr Diab zich moest verontschuldigen na een omstreden optreden in tv-reclame voor een bekend automerk.

Buitenland Uitgelicht: Een televisiereclame uit Egypte

Stiekem foto’s maken van vrouwen mag niet

''We zien in de reclame dat Amr Diab stiekem een foto maakt van een vrouw, met wie hij later samen zit. Dat mag niet in Egypte'', licht Egypte-correspondent Vandewalle toe bij Bureau Buitenland. ''Er is eerder een man bijvoorbeeld tot drie jaar cel veroordeeld voor het fotograferen van een vrouw op straat.'' Egypte heeft sinds een aantal jaren strenge wetgeving tegen seksuele intimidatie. Sinds de roerige periode van de Arabische Lente in 2011 werden veel vrouwen op straat geïntimideerd. ''In Egypte is vrouwonvriendelijk gedrag en seksuele intimidatie een groot probleem'', zegt Ruth Vandewalle, die al jarenlang in de Egyptische hoofdstad woont.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een goed teken

Ruth Vandewalle verbaast zich dat de reclame op televisie te zien was. ''Inmiddels heeft het automerk Citroen en de bekende zanger excuses aangeboden. Ook wordt het niet meer uitgezonden. Maar het blijft wel gek dat niemand van het creatieve team aan de rem heeft getrokken. Het feit dat zij zich verontschuldigd hebben, laat zien dat het zin heeft om je uit te spreken dit soort gedrag. Het stof wat is opgelaaid is een goed teken.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie