Cultuur & Media
NTR

Rapper Donnie scoort hit na hit. 'Dat het zo uitpakt had ik niet durven dromen'

foto: Kay Nambiar
  1. Nieuwschevron right
  2. Rapper Donnie scoort hit na hit. 'Dat het zo uitpakt had ik niet durven dromen'

Rapper Donnie Scloszkie begon zijn carrière als kok, maar rapt sinds jonge leeftijd. Inmiddels is de goedgemutste rapper niet meer weg te denken uit de Nederlandse hiphopscene. Hij scoort hit na hit en werkt samen met grote namen uit de muziekwereld. "Als ik muziek maak, ben ik nooit bezig met de intentie dat we een hit moeten maken. Daar geloof ik niet zo in", vertelt de rapper in Kunststof. "Creatief bezig zijn, vind ik gewoon het leukste wat er is."

Een hit maken is nooit het doel

Rapper Donnie heeft in korte tijd een aantal hits op zijn naam geschreven: hij had een hit met Snelle Planga (de videoclip in 2019 werd genomineerd voor een Edison), werkte onder andere samen met Willie Wartaal, Frans Bauer, Frans Duijts en René Froger en ontving recent een Gouden Plaat voor het nummer Bieber van de kroeg, dat hij samen met Mart Hoogkamer maakte.

“Ik ben er dankbaar voor, het is heel schitterend", vertelt de zanger in Kunststof. "Als ik muziek maak, ben ik nooit bezig met de intentie dat we een hit moeten maken. Daar geloof ik niet zo in. Alle liedjes die ik heb gemaakt zijn gewoon ‘ontstaan’ uit een geintje, een lolletje, uit een chillsessie. En dat het dan allemaal zo uitpakt dat had ik niet durven dromen.”

Schuur met frituur

Donnie: “Ik maak echt elke dag een liedje. Creatief bezig zijn, vind ik gewoon het leukste wat er is.” Veel van zijn nieuwe nummers ontstaan bij hem thuis. “In de schuur met een frituur."

De rapper oefent nog elke dag om zijn rapskills te verbeteren. “Rijmen is wat ik doe. Laatst wilde ik gewoon een week lang alleen maar rappen. We beginnen rond een uur of twaalf en dan zijn we ook om een uurtje of twaalf weer klaar. Dan maak ik wel acht of negen ‘schetjes’ per dag.”

Stotteren

Als kind had hij problemen met praten. Hij stottert. Op een gegeven moment was dat zo heftig geworden dat hij geen normale zin meer kon maken. “Eerst waren het specifieke letters, daarna kreeg ik ook ademhalingsproblemen. Ik voelde me er niet rot over, maar vond het wel lastig.”

Door zijn oudere broer komt hij in aanraking met de rap en hiphop muziek, onder andere Extince. “Ik luisterde dat en ik dacht wow, dit is poëtisch, dit rijmt.” Hij merkt dat door het rijmen het praten veel beter gaat. “Het was voor het eerst dat ik iets mee kon doen zonder dat ik moeite had om te praten.”

Koken en darten

Naast rap heeft Donnie nog twee passies: koken en darten. Hij heeft een koksdiploma op zak en heeft naast het rappen de hotelschool afgerond.

In zijn frituurschuur hangt ook een dartbord. Donnie is al sinds zijn jeugd een fervent darter en heeft zelfs een keer meegedaan aan het Nederlands Kampioenschap Darts. “Dat is heel leuk, want iedereen kan daaraan meedoen.”

Heel ver komt hij echter niet. “Ik trainde thuis altijd op sokken, maar tijdens het kampioenschap moest ik schoenen aan en dat scheelde een paar centimeter.”

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie