Cultuur & Media
NTR

Rutger van den Broek: van verpleegkundige tot bestsellerbakker

foto: Rutger van den Broek
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutger van den Broek: van verpleegkundige tot bestsellerbakker

Rutger van den Broek was recovery verpleegkundige toen hij de eerste winnaar van Heel Holland Bakt werd. Inmiddels zijn we diverse kookboeken verder en draait het leven van Rutger om bakken. De Bakbijbel en De Koekjesbijbel zijn een daverend succes. En er is zelfs een theatershow De Verrukkelijke Kinderbakshow. "Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken", vertelt hij in Mangiare!

Mangiare! Over toetjes, theater, bakboeken en Nigel Slater - Mangiare!

Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto's leert Rutger van den Broek in beide kookbijbels alle belangrijke basisbaktechnieken. Naast talloze recepten, geeft hij allerhande tips, praktische aanwijzingen en originele serveersuggesties voor het allerlekkerste en mooiste bakresultaat.

De Bakbijbel is inmiddels toe aan de 21e druk. "Bizar, dat zijn er echt heel veel boeken. Ik moet mezelf af en toe ook nog knijpen", zegt Rutger over het succes. "Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken."

"De brownies uit het boek worden toch wel heel veel gemaakt. Chocola is een allemansvriend. Het recept is vrij makkelijk, het is feestelijk en eenvoudig te delen."

Het klopt altijd

De recepten van Rutger kloppen altijd, tot grote waardering van de lezers. "Als er iets is wat ik belangrijk vind, dan is het dat de recepten kloppen. Dat je het thuis uit de oven krijgt zoals het bedoeld is."

En dat bereikt hij met "heel veel proefbakken. Ik maak gerechten twee à drie keer voordat ze überhaupt op papier komen. En als het allemaal op papier staat, bak ik alles voor de foto nog een keer volgens mijn eigen receptuur. Als het dan goed is, mag ik ervan uitgaan dat het recept klopt."

'Een toetje is een cadeautje na het eten'

Nu is De Toetjesbijbel in de maak: driehonderd toetjesrecepten in een boek. "En eigenlijk zou je nog twee boeken met toetjes kunnen maken, want er zijn heel veel toetjes. Je kunt heel veel variëren met bekende toetjes.

"Toetjes zijn relatief gezien makkelijker dan bakken." Er komt minder techniek bij kijken. "Toetjes hoeven niet altijd gebakken te zijn. Maar veel van de technieken die je ervoor gebruikt komen wel uit de patisserie."

Toetjesmaag

"De afgelopen anderhalf jaar gaat het overal waar ik kom over toetjes. Als ik mag kiezen tussen alle gangen, dan ga ik voor het toetje. Ik vind het toetje het belangrijkste van een maaltijd." Een toetjesmaag, die hebben we allemaal: verandering van spijs doet eten. "Al zit je nog zo vol van het hoofdgerecht, een toetje past er altijd wel bij."

Het liefst zijn toetjes al klaar of bijna klaar als je aan tafel gaat. "Je wil niet nog een hele tijd van tafel moeten om het toetje te maken."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie