Reconstructie dood George Floyd: 'Ik heb met open mond zitten kijken'
- Nieuws
- Reconstructie dood George Floyd: 'Ik heb met open mond zitten kijken'
De Amerikaanse krant The New York Times maakte een reconstructievideo van acht minuten over de arrestatie van George Floyd. Jaap van Zessen zat er met "open mond" naar te kijken. "Nu snap je nog beter waar die protesten over gaan", vertelt hij in Spraakmakers.
Volgens Van Zessen, die zelf chef-digitaal is bij het Algemeen Dagblad, schetst deze reconstructie van acht minuten de context van de dood van Floyd. De krant maakte gebruik van alle mogelijke beelden die op dat moment van het incident beschikbaar waren. "Hoe ze het gedaan hebben weet ik niet, maar ze hadden bijvoorbeeld camerabeelden van de hoek van de straat tegenover de winkel."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Context
Het AD liet net als vele media de schokkende beelden zien waarbij een agent op Floyd zat. Hoewel die laatste veertig seconden uit het leven van de zwarte Amerikaan eigenlijk al genoeg zeggen, is het volgens Van Zessen belangrijk om de volledige context te zien. "Je vraagt je toch af of het een wijk is waar je eigenlijk helemaal niet wil komen."
Reconstructie
De 'Open Source Investigations-afdeling' van de Amerikaanse kwaliteitskrant heeft voor de reconstructie gebruik gemaakt van alle beschikbare beelden, telefoongesprekken met hulpdiensten en getuigenverklaringen die er zijn.
Het eindproduct is een mix van beelden en documenten - je hoort alle lijnen die er zijn. Het wordt volgens Van Zessen heel duidelijk weergegeven met een klok die de tijdslijn van de gebeurtenissen schetst.
Helemaal niet grimmig
De video schetst dat de sfeer op het moment van de arrestatie rustig was. "Je vraagt je toch af wat de omstandigheden waren waarin de arrestatie zich afspeelden en of de agent druk zou hebben gevoeld. Als ik in Utrecht naar de supermarkt ga, is het hetzelfde. Het was helemaal niet grimmig."
Reconstructies in Nederland
Van Zessen kijkt met bewondering naar zijn vakgenoten in Amerika, maar vraagt zich ook af of een dergelijke reconstructie in Nederland mogelijk is. Je hoort namelijk gesprekken van de hulpdiensten, ziet bewakingscamera’s en politiebeelden. Deze beelden zijn in verband met de privacy veel lastiger verkrijgbaar in Nederland.
Deze werkwijze doet misschien nog het meest denken aan de reconstructie van de MH17-ramp door Bellingcat. Zij maken ook gebruik van openbare bronnen. Zouden journalisten veel vaker dit soort reconstructie-video’s moeten maken? Van Zessen: "Ik denk dat we het wel vaker kunnen proberen."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.