Cultuur & Media
VPRO

Dutch Design Week: waarom de nieuwe generatie zo hoopgevend is

foto: Thirza Schaapfoto: Thirza Schaap
  1. Nieuwschevron right
  2. Dutch Design Week: waarom de nieuwe generatie zo hoopgevend is

Trendforecaster Lidewij Edelkoort blikt vooruit op de Dutch Design Week, die komende zaterdag in Eindhoven van start gaat. Wat zijn de veranderende lifestyle-trends in de voedselindustrie en de modewereld? En hoe beïnvloedt de lockdown ons kleedgedrag?

Lidewij Edelkoort (15 oktober 2020) - Nooit meer slapen

De winterse lockdown

Toen de eerste lockdown eerder dit jaar naderde, was Edelkoort zo blij als een kind. Ze hoefde even helemaal niets meer. En eigenlijk ervaart zij dat nu, aan het begin van de tweede golf, weer zo: de stress wordt weer even weggehaald.

Edelkoort denkt dat er nog meerdere golven zullen volgen en dat het een kwestie van gewenning zal zijn. En het grote struikelblok moet overigens nog komen. ''Het wordt ons makkelijk gemaakt door de compensatie van de overheid. Ik weet niet hoe lang dat nog kan duren, maar wat gebeurt er als dat ophoudt? Dat is de grote vraag.'' Daarnaast naderen we de winter. ''We zullen deze lockdown meer binnen zitten. Dan zullen we anders moeten aankleden. Dit keer zal het intiemer worden en meer naar binnen gekeerd.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoopvolle generatie

De jonge ontwerpers laten een nieuw geluid horen in de mode-industrie: zij willen innoveren. Het gaat om innerlijke groei en saamhorigheid. ''Ik heb een groot tijdschrift gemaakt van textiel designers over de hele wereld die dit jaar zijn afgestudeerd tijdens de lockdown. Die hebben ongelofelijk veel moeten omgooien en aanpassen. Er is er niet één die niets zegt over duurzaamheid, verandering van de maatschappij of verlangzaming. Het is absoluut geëngageerd. Niemand maakte zomaar iets voor het mooie, al waren het echt mooie dingen. De nieuwe generatie geeft hoop.''

Dutch Design Week

Dit weekend begint de Dutch Design Week waar Edelkoort twee tentoonstellingen heeft ingericht. Deze editie is vanwege corona uiteraard anders dan alle anderen. ''Voor de net afgestudeerde studenten is het ontzettend moeilijk. Die expositie was al opgebouwd en moest weer afgebouwd worden.'' Toch is deze editie volgens Edelkoort nog meer dan de moeite waard: veel ontwerpers hebben besloten hun studio’s open te laten met de vraag om toch een bezoek te komen brengen. Het is namelijk niet hetzelfde om een design online te tonen.

Ook presenteert Edelkoort tijdens de Dutch Design Week haar nieuwe platform World Hope Forum. Het is een soort anti-Davosforum, waarbij zij creatieve mensen wil samenbrengen om de beste ideeën en visies uit te wisselen. Macht en overredingskracht staan niet voorop, maar juist het opnieuw vormgeven van onze maatschappij en het bevragen waar deze uit moet bestaan.

''De creatieve mens moet nu aan tafel als het gaat om besluitvorming. Zij zijn er altijd om het geld te genereren, maar nooit om het te beheren. En dus wordt de creatieveling altijd uitgebuit door het grote geld, voorbijgestreefd door het grote geld en vernietigd door marketing. Ik denk dat dat omgekeerd moet worden omdat de creatieve geesten in de maatschappij beter weten waar we naartoe moeten.''

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie