Cultuur & Media
EONOS

Stand van het theaterland: Soldaat van Oranje maakt oversteek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand van het theaterland: Soldaat van Oranje maakt oversteek

Vorig jaar werd de drie miljoenste bezoeker verwelkomd bij de Soldaat van Oranje. En het succes houdt maar niet op voor scriptschrijver Edwin de Vries: 'zijn' Soldaat van Oranje maakt dit jaar de oversteek naar Engeland. Hij is te gast in Langs de Lijn En Omstreken.

Stand van het theaterland

Acteur, scriptschrijver en regisseur, Edwin de Vries, theaterdirecteur van de Goudse Schouwburg, Tineke Maas, en artistiek directeur van de Graaff en Cornelissen, Hans Cornelissen nemen in Langs de Lijn En Omstreken de Stand van het Theaterland door, en kijken terug en vooruit op wat komen gaat.

Drie miljoen bezoekers

Het is inmiddels al weer bijna tien jaar geleden dat de première was van de Soldaat van Oranje, gebaseerd op het verhaal van Erik Hazelhoff, een van de grootste verzetsstrijders uit de Nederlandse geschiedenis.

Het was scriptschrijver Edwin de Vries die zijn handen zette in het verhaal voor de musical. Dat vorig jaar de drie miljoenste bezoeker werd verwelkomd, had ook hij niet verwacht: "Het was een enorme gok. We zaten met de productie op een plek waar niemand ooit geweest was. Ik weet nog dat de producent tegen mij zei tijdens de generale: het geld wat ik erin heb gestopt, heb ik al afgeschreven."

Maar het werd toch een succes, en De Vries kan dat nu wel verklaren: "Het verhaal is erg Nederlands, het doet een beroep op ons nationale gevoel. Tegelijkertijd is het ook een spektakel waar je in terecht komt."

Inmiddels heeft De Vries de voorstelling zelf al meer dan 100 keer gezien, en heeft hij er ook nog in meegespeeld: "Ik was Van ’t Sant, de adjudant van de Koningin."

Video niet beschikbaar

Preuts Engeland

2020 wordt voor de Soldaat van Oranje een spannend jaar: de productie maakt de oversteek naar Engeland. Als alles lukt gaat dit najaar de Soldier of Orange in première. "Opwindend dat je met de productie naar Londen kan, het Mekka van het theater. Ik ben waanzinnig trots dat een stuk van mij daar nog speelt", aldus De Vries.

De Vries heeft samen met de Engelse scriptschrijver Jeremy Brock gewerkt aan de productie. Dat ging niet altijd zonder slag of stoot. "Ik heb wel af en toe moeite met hem gehad, omdat ze daar nog veel preutser zijn dan in Nederland."

"Er is een song waarin het meisje Charlotte zingt: kom vrij met mij, make love to me. Maar Brock zei: "Dat kan je echt niet zingen in Engeland", waarop ik reageerde: "Wat een flauwekul." Toen hebben we echt even ruzie gemaakt, maar uiteindelijk hebben we het erin gelaten. Ze doen heel keurig daar, maar ondertussen worden de grootste seksschandalen in Engeland gehouden. Neem nou eens het risico. Toen moest die wel lachen.”

Video niet beschikbaar

Stand van het theaterland: 2020

Ster advertentie
Ster advertentie