Cultuur & Media
KRO-NCRV

Presentatoren Songfestival: 'Het zijn eigenlijk een soort poppen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Presentatoren Songfestival: 'Het zijn eigenlijk een soort poppen'

De vraag waar Nederland zich al maanden druk om maakt is eindelijk beantwoord: Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit zullen het Songfestival presenteren. Maar hoe belangrijk is die klus eigenlijk? Podcastmaker en columnist Gijs Groenteman: "Het zijn toch een soort poppen die een beetje ongemakkelijk door de avond fietsen."

Groenteman heeft vrijwel alle songfestivals gezien die tijdens zijn leven zijn uitgezonden, maar kan zich de presentatoren niet herinneren. "Soms maakt er eentje een ironisch grapje waar iedereen dan opgewonden over doet." Maar een prestigieuze presentatieklus, zoals het genoemd wordt, vindt hij het niet.

Wie maakt de ironische grap?

Journalist Margriet Brandsma deelt Groentemans ervaring. "Presentatoren blijven je zelden bij, tenzij ze iets raars doen. Dat zou Chantal kunnen doen." In het verleden ontstond al eens commotie rondom een grap van Janzen, 'wat kan ze hockeyen die meid', al was die ingefluisterd door Paul de Leeuw.

Presentatoren verdringen gelddiscussie

Enkele uren voor de bekendmaking van de presentatoren, was het Songfestival ook al in het nieuws toen bekend werd dat er ruim 12 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld uit de mediareserve. Dit is eenmalig mogelijk door 'meevallende reclame-inkomsten'.

Brandsma: "Ik weet niet of het een strategie is, maar het gaat ineens niet meer over dat geld." Het verbaast haar omdat vorig jaar nog werd bezuinigd op journalistieke programma's binnen de NPO, juist vanwege tegenvallende reclame-inkomsten.

Koffiedrinken met Rutte

Volgens Groenteman had het evenement ook wel op een andere manier bekostigd kunnen worden. "Het is toch ook wel een leuk onzinnig fenomeen. In heel Europa mag je belachelijke filmpjes laten zien over hoe leuk tulpen zijn."

Premier Rutte gaf echter lang geleden al aan dat het Songfestival niet van gemeenschapsgeld bekostigd zou worden. Groenteman: "Dat ben ik het niet met Rutte eens, dat mag toch? Daar moet ik nog een keer koffie met hem over drinken."

Het Mediaforum met Margriet Brandsma en Gijs Groenteman

Ster advertentie
Ster advertentie