Naar homepage
Cultuur & Media

Winnaars van de Gouden Kalveren 2020 over hun werk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Winnaars van de Gouden Kalveren 2020 over hun werk

Vrijdagavond 2 oktober zijn de Gouden Kalveren 2020, de Grote Prijs van de Nederlandse Film, uitgereikt tijdens het Grolsch Gouden Kalveren Gala. Aanleiding voor Kunststof om terug te blikken op gesprekken met de prijswinnende filmmakers.

Beste Film: Buladó, van regisseur Eché Janga

Regisseur Eché Janga opende dit jaar het Nederlands Filmfestival met zijn film Buladó. De winnende film met Everon Jackson Hooi, Felix de Rooy en Tiara Richards, gaat over een alleenstaande vader op Curaçao van wie het dochtertje contact wil leggen met de geest van haar overleden moeder.

Beste Scenario: Kapsalon Romy, van Tamara Bos

De familiefilm Kapsalon Romy is de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur Mischa Kamp was vijf keer genomineerd en ontving in totaal vier prijzen.

De film is gebaseerd op het boek van scenarioschrijver en kinderboekenschrijver Tamara Bos en vertelt het verhaal over Romy en haar oma Stine die kapster is. Oma past ook op Romy, maar gaandeweg ontdekt Romy dat zij eigenlijk ook op oma moet passen.

Beste Documentaire: Ze noemen me Baboe, van Sandra Beerends

Filmproducer Sandra Beerends maakt haar debuut als regisseur met haar documentaire Ze noemen me Baboe. Over het levensverhaal van de Javaanse Alima, die in de jaren veertig werkt als baboe (kindermeisje) voor een Nederlandse familie. "Ik was op zoek naar materiaal van Baboes en kwam erachter dat er nog niets daarover was", vertelt Beerends. "Ik ben wel vier, vijf jaar bezig geweest. Het project werd langzaam steeds groter."

De film ging in première tijdens IDFA 2019 en kreeg de prijs voor Beste Documentaire tijdens het DOK.fest 2020.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie