Cultuur & Media
KRO-NCRV

Oud-mediadirecteur Ton Verlind over zijn boek 'Een schitterende slangenkuil'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-mediadirecteur Ton Verlind over zijn boek 'Een schitterende slangenkuil'

Presentatoren die duwen en trekken om de stoel in de schijnwerpers, omroepbazen die vechten voor hun budget. De mediawereld die vanuit Hilversum opereert, heeft een zweem van on-collegialiteit om zich heen hangen. Dat de voormalige hoofdredacteur van de KRO zijn boek Een schitterende slangenkuil noemt, is dan ook niet verrassend. "Maar dit boek is geen afrekening of zo", zegt Ton Verlind bij 1 op 1. "Het is juist heel positief."

Video niet beschikbaar

Voor Ton Verlind was Hilversum lange tijd zijn natuurlijke habitat. In de lange vijftig jaar dat hij journalistiek bedreef was hij aanvankelijk verslaggever, werd het gezicht van de actualiteitenrubriek Brandpunt en daarna stond hij twaalf jaar aan het roer van de KRO als mediadirecteur.

Kritisch

"De journalistieke visie op Nederland is tegenwoordig overwegend neo-liberaal, D66-achtig", zegt Verlind. In de journalistiek zou volgens hem de mens meer centraal moeten staan dan economische motieven, zoals nu het geval is. Wees veel kritischer over de gezondheidsschade van de opvolgers van hoogovens in plaats van hun eventuele economische meerwaarde, zo stelt Verlind bijvoorbeeld.

Focus op kijkcijfers

Inmiddels is hij de 70 gepasseerd en werd het tijd om zijn herinneringen op te schrijven. In het boek Een schitterende slangenkuil beschrijft hij de ontwikkelingen in Hilversum door de jaren heen en de wispelturige eisen vanuit Den Haag.

Verder komen een aantal affaires aan bod waar hij mee te maken kreeg en beschrijft hij de publiciteitscampagne die de KRO in zijn tijd weer smoel gaf. En dat laatste sluit naadloos aan bij zijn belangrijkste boodschap; omroepen moeten weer profiel krijgen. Nu wordt er te veel gefocust op kijkcijfers en dat heeft geleid tot verschraling van het aanbod; journalistiek zonder 'bite'.

Oud-mediadirecteur Ton Verlind over zijn boek 'Een schitterende Slangenkuil'

Video niet beschikbaar

1 op 1 Zomereditie

Tijdens de zomerperiode wordt Sven Kockelmann vervangen als presentator van 1 op 1 door afwisselend Margreet Reijntjes, Joris Linssen en Bert Kranenbarg. Luister iedere werkdag tussen 11.30 en 12.00 uur naar de 1 op 1 Zomereditie op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie