Cultuur & Media
KRO-NCRV

Angela de Jong over Wij Emigreren: 'Creatieve armoede ten top'

  1. Nieuwschevron right
  2. Angela de Jong over Wij Emigreren: 'Creatieve armoede ten top'

In de ‘slag om de kijker’ lijkt het SBS6 van John de Mol wel erg goed naar bestaande programma’s te kijken. Het nieuwe programma Wij Emigreren lijkt een kopie van het succesvolle Ik Vertrek. Tv-recensent Angela de Jong: "Het is creatieve armoede ten top."

De Jong noemt het programma in Spraakmakers een één op één kopie. "Ik heb met open mond zitten kijken. Met bewondering. Ze hebben zo goed gekeken naar Ik Vertrek."

Video niet beschikbaar

Kopietjes

Hoewel de programma's wel erg op elkaar lijken, wil De Jong niet te moeilijk doen. "Het blijft leuk om te kijken. Anno 2019 zijn mensen nog steeds niet heel goed voorbereid. Ze spreken misschien drie woorden Italiaans, maar vergeten te onderzoeken of de bodem van de camping geschikt is."

Toch is het wat haar betreft armoe "als je denkt dat je de grootste zender van Nederland kan bouwen met kopietjes van de publieke omroep."

Boze John de Mol

Niet alleen Ik Vertrek kreeg een 'kopie', het zijn meer formats bij SBS6 die lijken op programma's van andere zenders. "Als je dan bedenkt wat er in de leiding van Talpa zit aan creatieve breinen en welke salarissen die opstrijken, dan zou ik als ik John de Mol was heel boos zijn."

De kijkcijfers van Wij Emigreren kunnen niet direct tippen aan het succes van Ik Vertrek. "Ik denk dat veel mensen net als ik denken: ja kom op, ik ben niet te koop."

Het Mediaforum met Margriet Brandsma en Angela de Jong

Ster advertentie
Ster advertentie