Cultuur & Media
EO

'Sleep geen racisme of homorechten bij feminisme, hou het voor vrouwen'

foto: ANP/Rob Voss
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Sleep geen racisme of homorechten bij feminisme, hou het voor vrouwen'

Prijswinnend biograaf en socioloog Jolande Withuis is overtuigd feminist, maar maakt zich zorgen over een nieuwe generatie feministen die er van alles bijslepen. "Ik vind het vanzelfsprekend om voor homorechten te zijn of antiracistisch te zijn, maar doe niet of het allemaal samen kan gaan. Binnen de zwarte beweging bestaat ook vrouwenonderdrukking. Hou feminisme voor vrouwen", vindt ze.

Withuis schreef het boek Vrouw en vrijheid, een fel betoog is tegen identiteitsdenken (aldus de schrijver zelf). Ze kraakt het moderne feminisme, wat intersectioneel wordt genoemd.

Jolande Withuis over diversiteit, identiteitspolitiek en feminisme

Antikapitalisme

Volgens Withuis maakt de nieuwe generatie mogelijk dezelfde fouten als die in haar jeugd zijn gemaakt door feministen. Toen werd feminisme vooral samengetrokken met socialisme. "Het feminisme uit mijn golf, in de jaren 70 en 80, was heel erg links. Men dacht: feministen zijn voor álle onderdrukten. Toen gingen we heel veel onderzoek doen, maar merkten we dat vrouwen bij links ook vaak tweederangs waren." De antikapitalistische strijd voor arbeiders had weinig verwantschap met de strijd voor vrouwenrechten.

Withuis ergert zich overigens aan wel meer dingen. "Ik vind dat er vage dingen onder feminisme vallen. Heksenkringen, vage esoterische dingen. Of doen alsof vrouwen beter zijn, dat ze overal vrede komen brengen", aldus de schrijver.

Transgenders

Transgenderisme is momenteel een heet hangijzer. De discussies over de genderwet, die afgelopen jaar in de Tweede Kamer werd behandeld, wekten veel emoties op bij voorstanders én tegenstanders. Withuis schrikt van de toename van het aantal meisjes wat zich meldt bij genderklinieken.

Ze hoopt dat meisjes vooral leren dat hun sekse niet zoveel uitmaakt: |Je mag dan wel een vrouwenlichaam hebben, maar dat betekent helemaal niet dat je niet kan voetballen of minister-president zou kunnen worden. Het betekent niet dat je altijd een roze jurk aan moet hebben en geen broek mag dragen. Het betekent niet dat je lang haar moet hebben, of dat je niet van vrouwen mag houden. Je hebt een lichaam, maar dat zegt niks over wie je bent.

Ook met de term non-binair heeft ze niet zoveel. "Met die term impliceer je dat er toch zoiets bestaat als 'een echte man' of 'een echte vrouw'", vindt ze.

Hokjes

Maar wat is het feminisme dan wél? "Mijn feminisme is: vrouwen zijn net mensen. Net zo goed, net zo slecht, net zo naar als mannen." Ze vindt dat we hokjes tussen mannen en vrouwen zoveel mogelijk moeten opheffen. Dat is wat feministen altijd hebben gedaan. Ze wilden kunnen stemmen, ze wilden Kamerlid kunnen worden, terwijl dat als onvrouwelijk werd gezien."

Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie