Cultuur & Media
BNNVARA

Extra alert na Trumps Truths Social: zo zorg je ervoor dat je online niet continu dezelfde meningen ziet

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Extra alert na Trumps Truths Social: zo zorg je ervoor dat je online niet continu dezelfde meningen ziet

Het sociale medialandschap krijgt er een nieuw platform bij: Truth Social van Donald Trump. Wat betekent dit voor de verspreiding van bijvoorbeeld nepnieuws en complottheorieën? En wie houdt er toezicht? Bij Vroeg! is Maarten Reijnders te gast, journalist en schrijver van het boek Complotdenkers.

Video niet beschikbaar

Truth Social is een soort Twitter, maar dan een waar Trump niet permanent van verbannen is. Ook op Facebook mag de voormalig president geen berichten meer plaatsen. Daar geldt zijn ban tot tenminste januari 2023. Op zijn eigen app wil Trump ‘een boeiende en censuurvrije ervaring’ bieden, al is de vraag óf dat kan zonder nog meer te polariseren online.

Algoritmes en 'filter bubbels'

Sociale media werken met een zogenoemd algoritme dat ervoor zorgt dat iedereen berichten te zien krijgt die bij hen passen.

Een gevolg van alle slimme algoritmes is dat we in zogenaamde ‘filter bubbels’ terechtkomen. We denken bijvoorbeeld dat de ongelijkheid niet toeneemt omdat we de ander helemaal niet zien. Sociale media voor slechts eenzelfde groep kunnen dit effect versterken, vertelt Maarten Reijnders: “Voor de maatschappij is het fijn als groepen elkaar meer ontmoeten.”

Maarten Reijnders legt uit hoe je er toch voor zorgt dat je verschillende meningen tegenkomt. “Daar moet je zelf actief iets voor doen. Door als je links bent bijvoorbeeld rechtse mensen te gaan volgen, en andersom. De extreme gevallen zul je sowieso al tegenkomen en misschien geeft dat juíst een vervormd beeld. Dan krijg je dingen te zien die alleen maar bevestigen waarom je niet in dat kamp wil horen.”

Luister het hele gesprek terug in de Vroeg! podcast.

#36 - Wat zijn de gevolgen van Trump's nieuwe app Truth Social? - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie