Schrijver Gerbrand Bakker over J.J. Voskuil: 'Ik heb hem in mijn hoofd'
- Nieuws
- Schrijver Gerbrand Bakker over J.J. Voskuil: 'Ik heb hem in mijn hoofd'
Vandaag, 22 september, verschijnt het eerste deel van de in totaal zeven dagboeken die J.J. Voskuil heeft geschreven. Reden om deel I van Het Bureau weer eens ter hand te nemen. Er zijn lezers die de hele serie wel meerdere malen hebben gelezen, zoals schrijver Gerbrand Bakker. In Trouw verscheen al een recensie van zijn hand over het eerste deel van de dagboeken. In De Taalstaat vertelt hij over zijn liefde voor Voskuil.
Video niet beschikbaar
Van 1939, het jaar waarin Voskuil dertien werd, tot 2006, het jaar dat hij tachtig werd, hield Voskuil dagboeken bij. Hij schreef maar liefst meer dan 160 schriften vol. Deze schriften vormen de basis voor het typoscript van zijn levensbeschrijving.
Het eerste deel van de in totaal zeven dagboeken beslaat de jaren die de bouwstenen vormen voor zijn eerste roman, Bij nader inzien. "En laat dat nu net de roman zijn waar ik niet zoveel aan vind", geeft Bakker eerlijk toe. De schrijver eindigt de recensie wél hoopvol en kijk vooruit naar deel II, over de jaren waarin Voskuil Het Bureau schrijft.
Humor
Al vanaf de eerste kennismaking vond Bakker Het Bureau goed. "Ik vond vooral de humor er geweldig aan", zegt hij. "Deel I vind ik ook hel allergrappigste deel. Meneer Beerta is een geweldig romanpersonage." Een ander personage, Maarten Koning is het alter ego van Voskuil zelf. "Maar Het Bureau is toch echt wel een roman", zegt Bakker. "Voskuil heeft dingen aangedikt en juist dingen weggelaten."
Bakker, zelf ook schrijver, heeft een schrijftafel, een bureau. Of het werk van Voskuil daarop ligt? "Ik heb hem in m'n hoofd, dat is genoeg."
De Taalstaat (KRO-NCRV)
Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.