Cultuur & Media
KRO-NCRV

Philip Freriks wordt altijd 'dieper geraakt' door het Nederlands dan het Frans

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Philip Freriks wordt altijd 'dieper geraakt' door het Nederlands dan het Frans

Hij woont het grootste gedeelte van het jaar in Parijs, werkte voor Franse media en spreekt de taal vloeiend. Maar niets kan Philip Freriks zo raken als een Nederlandse tekst. "Het is net als met voetbal: als het Nederlands elftal speelt tegen Frankrijk, ben ik toch stilletjes voor Nederland", zegt hij bij De Taalstaat.

Freriks spreekt het Frans vloeiend, maar het wordt naar eigen zeggen nooit 100 procent. "Ik kan zeer genieten van een boek van een Franse schrijver, maar het Nederlands raakt me net iets dieper. Het levert altijd nét meer dan het Frans."

De Taalpolitie

Als vroegere presentator van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal en als nieuwslezer bij het NOS Journaal, is Freriks ook een beetje een hoeder van onze taal geworden. Dat blijkt helemaal in zijn rol als taalofficier in de podcast De Taalpolitie die sinds kort online staat.

In de podcast wordt onjuist en opmerkelijk taalgebruik op radio en televisie onder de loep genomen. "Erger jij je niet wanneer de taal verhaspeld wordt?", vraagt hij aan Frits. Bij De Taalpolitie kunnen mensen een 'aanklacht' indienen bij Freriks als taalofficier. Met een knipoog: "Er staat geen doodstraf op."

Het is volgens de presentator vooral bedoeld om elkaar een beetje bij de les te houden. De straffen zijn dan ook mild. "Soms moet je voor straf een roman lezen of naar een liedje luisteren."

De podcast De Taalpolitie staat online en is een productie van Podimo.

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie