Cultuur & Media

100 jaar W.F. Hermans op NPO Radio 1

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 100 jaar W.F. Hermans op NPO Radio 1

Op 1 september is het 100 jaar geleden dat Willem Frederik Hermans werd geboren. Hermans wordt beschouwd als één van de grootste naoorlogse schrijvers van Nederland. Hij behoort met Gerard Reve en Harry Mulisch tot ‘de Grote Drie’. Hij schreef naast bekende romans als Nooit Meer Slapen, De Donkere Kamer van Damokles en Onder Professoren ook verhalen, essays, poëzie, vertalingen en toneelwerk. Over de hele wereld zijn vertalingen van zijn werk verschenen.

NPO Radio 1 staat rond zijn geboortedag stil bij deze veelzijdige en ook veelbesproken schrijver. Vanaf 28 augustus tot en met 3 september zullen de programma’s De Taalstaat (KRO-NCRV), Kunststof (NTR), De Nieuws BV (BNNVARA) en Nooit Meer Slapen (VPRO) en de podcasts Alicante (BNNVARA), De Jortcast en DOCS (VPRO/NTR) op hun eigen manier aandacht besteden aan W.F. Hermans.

Aankomende zaterdag spreekt Frits Spits in De Taalstaat (KRO-NCRV) met Hermans’ biograaf Willem Otterspeer. Uit Talloos Veel Miljoenen is de Taalschat en hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde, Jacqueline Bel, vertelt erover. Ton den Boon bespreekt de woorden en uitdrukkingen waarmee Hermans de Nederlandse taal heeft verrijkt. In dr Kelder en Co is professor Yra van Dijk te gast. Zij bespreekt aan de hand van de verhalenbundel Paranoia en Het Behouden Huis de manier waarop Hermans de Tweede Wereldoorlog in zijn werk verwerkt.

In de podcast DOCS (VPRO) maandag aandacht voor Hermans’ meest raadselachtige boek De God Denkbaar Denkbaar de God, uit 1956. Enkele maanden voor zijn dood las Hermans het boek integraal voor bij de VPRO en interviewde Wim Noordhoek de schrijver. Programmamaker Anton de Goede luistert met Hermans-fan Mechteld Jansen naar Noordhoeks interview en delen van de voordracht. Jansen is bekend van literaire wandelingen door Amsterdam en maker van de Booklovers Podcast Amsterdam.

Op dinsdag is in Spraakmakers (KRO-NCRV) Wilbert Smulders te gast. Hij is oud-docent Moderne Letterkunde aan de Universiteit Utrecht en gepromoveerd op Hermans. Hij vertelt over Hermans als polemische schrijver en pessimist. In het programma Kunststof (NTR) bespreekt schrijver Arnon Grunberg onder andere het boek Ik heb altijd gelijk.

Woensdag is de geboortedag van W.F. Hermans en ontvangt Natasja Gibbs in de Nieuws BV journalist en schrijver Ad Franssen. Met hem blikt zij terug op een van de vele controverses waarin de schrijver in verwikkeld was. Zo verklaarde in de jaren ’80 van de vorige eeuw de gemeente Amsterdam de schrijver nog tot persona non grata. De podcast Alicante (BNNVARA) stelt de vraag of Hermans vandaag de dag jonge lezers nog aanspreekt.

In de nacht van 2 op 3 september is in het programma Nooit Meer Slapen (VPRO) journalist, columnist, schrijver en Hermans-kenner Max Pam te gast. Pam maakte in 2011 de televisiedocumentaire Een overgevoelige natuur. Hierin reisden de makers onder meer naar Finnmarken om aan de hand van de roman Nooit meer slapen na te gaan hoe Hermans zijn filosofie vormgaf.

Op deze pagina is alles van NPO Radio 1 over W.F. Hermans te vinden en terug te luisteren:

100 jaar W.F. Hermans op NPO Radio 1

100 jaar W.F. Hermans op NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie