Cultuur & Media
BNNVARA

Deze game lijkt wel heel erg op Pokémon, mag dat?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze game lijkt wel heel erg op Pokémon, mag dat?

Pokémon is nog steeds megapopulair. Maar nu is er concurrentie in de vorm van de game Palworld. De game brak records, maar het doet fans wel erg denken aan Pokémon. Mag dat wel? Game advocaat René Otto legt het uit in De Nieuws BV.

Op juridisch vlak is er een discussie gaande over dat de monsters in Palworld te veel zouden lijken op de monsters uit Pokémon, die beschermd zijn met copyright. Van de 131 monsters in Palworld, lijken er volgens game advocaat en Pokémon-liefhebber René Otto zeker 30 enorm op bestaande monsters uit Pokémon. Het gaat hier bijvoorbeeld om kleur, ogen en houding die op elkaar lijken. Dit valt onder het auteursrecht en is dus een inbreuk hierop.

Emotioneel voor Pokémonfans

Ook emotioneel doet het veel met de Pokémonfans. Zo is er van het bestaande Pokémon-themalied 'Gotta Catch Em All', nu een variant gemaakt door boze Pokémon-fans: 'Gotta Shoot Em All', gericht aan de Palworld-makers. Ook online gaat het helemaal los. Pokémon-fan Matthijs Kuipers voelt zelf die woede niet en denkt meer dat komt door opkomend purisme in Nederland, maar hij snapt de onvrede wel: "Het is ook gewoon lekker om je woede ergens op te uiten als je een slechte dag hebt gehad."

Designs aanpassen of schadevergoeding

Op de achtergrond wordt er waarschijnlijk al heel veel gesproken met de advocaten van beide partijen. Otto denkt dat er twee mogelijke oplossingen zijn. De designs moeten worden aangepast door Palworld, of Palworld moet een schadevergoeding betalen aan de makers van Pokémon (Nintendo), door middel van een winstdeling.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie