Naar homepage
Cultuur & Media

25 jaar NOS Radio 1 Journaal: Sneeuwstorm, de moord op Theo van Gogh en Tsvangirai
NOS

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 25 jaar NOS Radio 1 Journaal: Sneeuwstorm, de moord op Theo van Gogh en Tsvangirai

Het is deze week 25 jaar geleden dat het NOS Radio 1 journaal van start ging. Voor die tijd had elke omroep zijn eigen actualiteitenrubriek, maar met ingang van 1 september 1995 werden alle redacties samengevoegd tot één grote nieuwsredactie, met redacteuren, presentatoren, verslaggevers, producers en regisseurs van alle omroepen. Het NOS Radio 1 Journaal was geboren.

Om dat te vieren duiken we deze week iedere dag in de archieven om de mooiste, meest bijzondere en meest ontroerende momenten naar boven te halen. Ieder uur hoor je op de radio één fragment. Vandaag spraken we met verslaggever Roel Pauw die in 2012 bij een sneeuwstorm op Utrecht Centraal een jongetje van 11 zag staan.

Op 2 november 2004 werd filmmaker en cartoonist Theo van Gogh vermoord in Amsterdam. Dat gebeurde vlak voor het einde van de uitzending, rond kwart voor negen. Verslaggever Maino Remmers lukte het om zeer snel ter plaatse te zijn.

Politici spreken we wel vaker in het NOS Radio 1 Journaal, maar een Zimbabwaanse oppositieleider is toch wel heel bijzonder. Buitenlandredacteur Ernest Claassen legt uit hoe hij Morgan Tsvangirai plotseling aan de lijn kreeg.

Meer terugblikken? Bekijk dan hier de drie verhalen van gister:

Of beluister de podcast over 25 jaar NOS Radio 1 Journaal:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie