Cultuur & Media
AVROTROS

Boekentips van Humberto: dit is het beste non-fictie boek van juni

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Boekentips van Humberto: dit is het beste non-fictie boek van juni

Met enige vertraging heeft de bekendmaking vandaag plaatsgevonden aan tafel bij Humberto Tan: het beste non-fictie boek van de maand juni. Boekenredacteur Emma Louise Diest heeft als winnaar gekozen: Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Çankaya.

Op de tweede en derde plek zijn in de maand juni geëindigd: Fantoomgroei van Sander Heijne en Hendrik Noten en De man en zijn wielerverhalen van Wilfried de Jong.

Mijn ontelbare identiteiten

Maar waar gaat het boek eigenlijk over? "We zijn altijd op zoek naar een bepaald fundament in ons leven en daar hangen we ons helemaal aan op. Maar wat als je jezelf van jongs af moet verdedigen? Dat moet Sinan Çankaya doen. En steeds maar weer die identiteit bevestigen die een ander jou oplegt. Dat zorgt voor heel veel schade bij iemand zelf", legt Diest uit.

Çankaya vertelt dat hij vooral het gevoel dat Diest beschrijft, voelbaar te maken. "Ik heb geprobeerd de theorie licht te maken. En in ontmoetingen duidelijk te maken hoe die identiteit werkt. Het etiket opgeplakt krijgen en hoe dat voelt. Nederlander zijn, Turk zijn en telkens eigenlijk buiten alle groepen vallen."

Beste non-fictie boeken tot nu toe

Met dit regenachtige weer gaan we niet veel naar buiten en daarom hebben we extra tijd om lekker op de bank te ploffen met een goed boek. Daarom ook nog even de beste non-fictieboeken die Diest heeft uitgeroepen in de afgelopen maanden op een rijtje:

  • Januari: Bij ons in Auschwitz van Arnon Grunberg
  • Februari: Mens/Onmens van Bas Heijne
  • Maart: Indo van Marion Bloem
  • April: Japan in honderd kleine stukjes van Paulien Cornelisse
  • Mei: Coronakronieken van Daan Heerma van Voss.

Aan het eind van het jaar wordt in het programma Humberto bekendgemaakt welk boek wordt uitgeroepen tot beste non-fictie boek van het jaar. Daar heb jij als luisteraar ook een stem in. Daarover later meer!

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie