Cultuur & Media

Culinair journalist Mara Grimm: 'In Nederland missen we een lunchcultuur'

VPRO
foto: Arno Bosma
  1. Nieuwschevron right
  2. Culinair journalist Mara Grimm: 'In Nederland missen we een lunchcultuur'

Onlangs werd Mara Grimm de nieuwe restaurantrecensent van het Parool. In tijden van lockdowns een heikel beroep: ''Ik vind dit een extreem lastige tijd voor onvoldoendes'', zegt ze bij Nooit Meer Slapen.

Grimm betoont zo fair mogelijk te zijn in haar oordeel. Wat ze zelf graag ziet veranderen is de Nederlandse lunchcultuur. In het buitenland is een mooie warme maaltijd tussen de middag heel gewoon. Nu restaurants zo vroeg moeten sluiten is het een uitgelezen kans om dat hier ook aan te bieden.

Meteen luisteren: Mara Grimm in Nooit Meer Slapen

Flirten in het restaurant

Grimm verdeelt haar tijd tussen Parijs en Amsterdam. Volgend jaar verschijnt haar boek over de Parijse gastronomie. In de lichtstad sloeg de take-away trend, die je hier tijdens de lockdown had, niet aan. Uiteten gaan is daar echt een avondje uit. Dat zie je ook terug in de oude restaurantetiquette; mannen mogen niet op het bankje zitten vanwaar je de hele eetzaal beziet. Als je dat als man doet, zien ze je meteen als vreemdganger. Vrouwen worden daarentegen juist wel geacht te flirten.

Die Parijse beleefdheidsvormen gaven Grimm inspiratie voor haar nieuwste boek EETIQUETTE. Hierin draait het juist niet om perfecte tafelmanieren, maar wel om de lekkerste manier waarop je je eten eet. Fransen doen bijvoorbeeld nooit jam op hun croissantje, daarmee doe je de zacht zoete smaak van het broodje tekort.

Oeigoerse schapenhoeven

In Amsterdam hoort de gastronomie inmiddels wel bij de wereldtop: ''In tegenstelling tot Parijs durven chefs hier meer te experimenteren.'' Grimm is zeker niet van plan om voor het Parool alleen de sterrenzaken af te gaan. Alles wil ze proeven, dus at ze laatst in een Oeigoers restaurant een gerecht van schapenhoeven: ''Ik houd van uitersten. Voor het Parool is het heel belangrijk om alle eetculturen die Amsterdam rijk is te laten zien. Het gaat om kwaliteit en die zit zeker niet enkel aan de top. Kwaliteit zit in goede producten en in de eigenheid van de kok.''

Luister het hele gesprek terug als podcast

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven. In de nacht voer je nu eenmaal de beste gesprekken. Nooit Meer Slapen is ook te beluisteren als podcast.

Presentatie: Femke van der Laan (maandag t/m donderdag) en Lotje IJzermans (vrijdag).

Ster advertentie
Ster advertentie