Cultuur & Media
KRO-NCRV

Tijd voor volgende stap #MeToo

foto: Mihai Surdu - Unsplashfoto: Mihai Surdu - Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Tijd voor volgende stap #MeToo

Ruim een jaar geleden rolden de eerste koppen naar aanleiding van de hashtag MeToo. Vrouwen maakten met #MeToo massaal duidelijk hoe wijdverbreid grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer is. Medialogica nam de Nederlandse cases onder de loep. Hansje van de Beek, redacteur van Medialogica, zegt in Spraakmakers dat ze hoopt dat Nederlandse media nu inhoudelijk een volgende stap gaan zetten.

''De kritiek in de uitzending was dat er steeds aandacht wordt besteed aan incidenten'', zegt Van de Beek. Zo begon het ook in Amerika, vertelt ze, maar daar wordt nu de vervolgstap gezet. In allerlei programma's en talkshows wordt gediscussieerd over de vraag wat toelaatbaar is. Wat is precies misbruik en wanneer vindt er wederzijdse toestemming plaats. ''Het echte gesprek dat we willen voeren is: wat vinden we nu normaal gedrag en welke woorden gebruiken we daarbij?"
Quote

Hebben de mensen die in de media veroordeeld zijn voor #MeToo levenslang?

Media-ondernemer Jan-Kees Emmer is dat hartgrondig met haar eens. ''Zo kun je #MeToo-gevallen in de toekomst ook voorkomen.'' Ook hij hoopt dat Nederlandse media nog iets aan deze discussie gaan toevoegen. ''Het ging in de aflevering van Medialogica ook over 'trial by media'. Als je in een gewone rechtbank wordt veroordeeld, dan zit je op een gegeven moment je straf uit. Hebben de mensen die in de media veroordeeld zijn voor #MeToo nu levenslang? Hoe lang zitten zij op de strafbank?''

Ster advertentie
Ster advertentie